Află când va fi desecretizat raportul Kroll

  • 28 Aprilie 2015 14:25
Află când va fi desecretizat raportul Kroll

Raportul companiei Kroll privind presupusele furturi a peste 13 miliarde de lei de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank rămâne deocamdată secretizat.

Chiar dacă la finele săptămânii trecute reprezentanții Alianței de guvernământ promiteau că documentul va fi făcut public în câteva zile, marți, 28 aprilie, aceștia spun că, potrivit contractului, publicarea documentului nu este posibilă fără acordul companiei Kroll.  În același timp, mai mulți experți și exponenți ai societății civile consideră că documentul va fi publicat doar atunci când din el vor fi eliminate informațiile privind posibila implicare a unor politicieni în acest caz.

Chiar dacă zilele trecute atât reprezentanții Partidului Democrat, cât și cei ai PLDM anunțau că o decizie privind publicarea raportului în cazul Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank a fost luată la ședința Consiliului Alianței de guvernământ, raportul urmând a fi prezentat publicului în cel mai scurt timp, documentul rămâne și astăzi secret de stat.

Raportul va fi desecretizat doar după ce va fi obținută permisiunea Companiei Kroll, a declarat pentru Radio Chișinău deputatul democrat, Sergiu Sârbu.

„Fără acordul companiei Kroll raportul nu poate făcut public. Este o clauză contractuală. Consiliul Alianței a decis de principiu necesitatea publicării documentului, însă nu azi sau mâine. Există anumite clauze în contract pe care trebuie să le respectăm. Mai departe ține de procedurile interne ale BNM și Kroll”, a declarat Sergiu Sârbu.

Mai mulți analiști consideră însă că raportul companiei Kroll va fi publicat doar după ce din el va fi scoasă informația ce ține de posibila implicare a unor politicieni de rang înalt în presupusul furt al miliardelor de lei de la cele trei bănci. Potrivit expertului economic, Viorel Gârbu, declarația alianței de guvernare privind publicarea raportului este un joc din partea politicienilor, care încearcă astfel să  ascundă numele figuranților.

„Autoritățile statului sunt implicate în mod direct. Aș putea spune că exită un complot, o disfuncționalitate gravă în cadrul autorităților publice. Mai mult, acest lucru poate fi interpretat ca o încercare de a tărăgăna, de a plasa accentele pe dimensiuni diferite, dar să nu se soluționeze problema în final”, a declarat Viorel Gârbu.

De notat că după ce miercurea trecută, raportul Kroll cu privire la neregulile financiare de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, soldat cu presupuse delapidări în valoare de 13,3 miliarde de lei, a fost prezentat membrilor Cabinetului de miniștri, Comisia parlamentară economie, buget și finanțe a decis  unanim audierea raportului în cadrul unei ședințe viitoare a Parlamentului.

Deocamdată nu se știe dacă raportul va fi examinat cu ușile închise sau într-o ședință publică.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,52
Cer fragmentat
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău