Afganistan | UE îi amenință pe talibani cu izolarea pe plan internațional

  • 13 August 2021 09:40
Afganistan | UE îi amenință pe talibani cu izolarea pe plan internațional

Uniunea Europeană i-a amenințat joi pe talibani că vor fi izolați pe plan internațional dacă vor prelua puterea cu forța în Afganistan și le-a cerut acestora să reia discuțiile de fond cu autoritățile de la Kabul și să pună capăt imediat violențelor, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Dacă iau puterea cu forța și vor restabili un emirat islamic, talibanii nu vor fi recunoscuți (din punct de vedere diplomatic), vor fi izolați, lipsiți de sprijin internațional și cu perspectiva unui conflict permanent și a unei instabilități prelungite în Afganistan, a avertizat într-un comunicat șeful diplomației europene, Josep Borrell.

Talibanii au cucerit joi al treilea oraș ca importanță din Afganistan, Herat, într-o ofensivă susținută, accelerată de plecarea trupelor străine aflate sub conducerea SUA, după 20 de ani de prezență. Aceasta reprezintă o etapă importantă în avansul lor după capturarea orașului Ghazni, situat la 150 km sud-vest de Kabul, periculos de aproape de capitală. Guvernul de la Kabul a pierdut în acest moment controlul asupra majorității teritoriilor din nordul, sudul și vestul țării.

"UE solicită talibanilor să reia discuțiile substanțiale, regulate și structurate (cu guvernul) și solicită încetarea imediată a violenței, precum și o încetare a focului completă și permanentă", se arată în comunicat.

"Aceste atacuri continue provoacă suferințe inacceptabile cetățenilor afgani și nu fac decât să crească numărul persoanelor strămutate intern și a persoanelor care fug din Afganistan în căutarea siguranței", a evidențiat Josep Borrell.

În acest context, Bruxelles-ul încurajează, de asemenea, guvernul de la Kabul să rezolve disputele politice pentru a se angaja în dialog cu talibanii într-o optică a unității.

UE "intenționează să își continue parteneriatul și sprijinul pentru poporul afgan", dar asistența sa va rămâne "condiționată de o soluționare pașnică și incluzivă (a conflictului) și de respectarea drepturilor fundamentale ale tuturor afganilor, inclusiv ale femeilor, tinerilor și minorităților", a insistat Borrell.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău