Afganistan: Talibanii îi avertizează pe locuitorii Kabulului în legătură cu noi atentate

  • 21 Mai 2018 14:26
Afganistan: Talibanii îi avertizează pe locuitorii Kabulului în legătură cu noi atentate

Talibanii afgani au cerut luni populației capitalei Kabul să stea departe de "siturile militare" pe care le-ar putea ataca, pentru "a evita victimele civile", transmite Agerpres.

"Mujahedinii sunt atenți să reducă numărul de victime civile în diferite regiuni ale țării. Dar singurul loc încă afectat este orașul Kabul", au scris insurgenții pe site-ul lor, notează France Presse.

"Motivul este că principalele centre militare și de informații ale invadatorilor sunt situate la Kabul", justifică ei, acuzând "forțele speciale, NDS (informațiile afgane) și alte servicii militare" că se folosesc de civili ca "scuturi umane".

Talibanii anunță de asemenea noi atacuri în cadrul ofensivei lor de primăvară, declarând că nu vor "ca un singur civil nevinovat să fie ucis".

"Prin urmare (...) chemăm locuitorii Kabulului să stea departe de siturile militare și de centrele de informații".

Potrivit misiunii ONU în Afganistan (UNAMA), care număra victimele civile din 2009, capitala a devenit din 2017 cel mai periculos loc din țară pentru civili din cauza înmulțirii atentatelor revendicate de talibani sau de gruparea Stat Islamic.

În primul trimestru 2018, atacurile împotriva populației au făcut de două ori mai multe victime decât în primul trimestru 2017, nota misiunea ONU în aprilie, cu 763 de civili uciși și 1.495 răniți între ianuarie și martie, dintre care 39% în atentate - față de 30% în luptele la sol. La sfârșitul lunii ianuarie, talibanii au revendicat un atentat cu ambulanță capcană comis în plină zi în inima Kabulului, care a făcut cel puțin 105 morți și peste 200 de răniți, majoritatea civili.

Insurgenții au susținut atunci că numai polițiști au fost uciși și au acuzat presa de minciună. Pentru analistul Nik Mohammad, acest mesaj se referă "la propagandă: dacă luptați în oraș, știți că veți ucide, că nu există niciun mod de a evita" victimele. "Kabulul este suprapopulat, instalațiile militare sunt situate în centru, în mijlocul caselor: guvernul ar trebui să le transfere la periferie", estimează el.

Dar, pe lângă sediile Ministerelor Apărării și de Interne, NDS, poliției, operațiunii NATO Resolute Support și ale multor comisariate, Kabulul este punctat de nenumărate baraje care sunt de asemenea ținte potențiale, foarte greu de evitat pentru localnici. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău