Afganistan: Talibanii cer retragerea tuturor forțelor internaționale

  • 01 Martie 2021 08:57
Afganistan: Talibanii cer retragerea tuturor forțelor internaționale

Talibanii au cerut duminică retragerea tuturor forțelor internaționale din Afganistan conform calendarului specificat în acordul de la Doha, informează luni dpa, potrivit Agerpres.

Gruparea militantă a emis o declarație pentru a marca prima aniversare a acordului de pace semnat cu SUA în Qatar, pe 29 februarie anul trecut.

Talibanii cer, de asemenea, eliberarea altor prizonieri și ștergerea numelor acestora de pe listele negre.

Ulterior în cursul zilei de duminică, Departamentul de Stat a anunțat că emisarul SUA pentru reconciliere afgană, Zalmay Khalilzad, se va deplasa la Kabul și Doha pentru a relua discuțiile cu liderii afgani și talibani.

Khalilzad, care va vizita și alte capitale regionale ale căror nume nu au fost menționate în anunț,"va relua discuțiile despre calea de urmat", a precizat într-un comunicat Departamentul de Stat.

Totodată, acesta va purta discuții cu "țările regionale ale căror interese sunt cel mai bine servite de realizarea unei reglementări politice juste și durabile și a unei încetări permanente și cuprinzătoare a focului".

Ca urmare a acordului de la Doha, talibanii au încetat să atace în Afganistan forțele NATO conduse de SUA, dar și-au continuat atacurile împotriva guvernului afgan de la Kabul care este sprijinit pe plan internațional.

Conform acordului, toate forțele internaționale ar urma să părăsească treptat Afganistanul până pe 1 mai 2021. În schimb, talibanii s-au angajat să renunțe la violență și să înceapă discuții de pace cu guvernul.

Discuțiile intra-afgane au început la jumătatea lunii septembrie, dar încă nu s-au înregistrat progrese tangibile. Ambele părți se acuză reciproc de încălcarea dispozițiilor acordului.

În prezent, noua administrație americană revizuiește acordul de la Doha. Aliații NATO cântăresc o posibilă prelungire a prezenței în Afganistan pe fondul temerilor că talibanii ar putea prelua puterea dacă trupele se vor retrage prea curând.

Talibanii au avertizat cu un război "nemaivăzut până acum" și resping o posibilă prelungire a calendarului de retragere a trupelor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău