Afganistan | Mai multe persoane au decedat întimppul unei demonstrații la Asadabad

  • 19 August 2021 13:15
Afganistan | Mai multe persoane au decedat întimppul unei demonstrații la Asadabad

Mai multe persoane au murit joi în orașul afgan Asadabad, din apropierea frontierei cu Pakistan, după ce combatanți talibani au deschis focul de armă asupra unor persoane care fluturau drapelul național la un miting organizat cu ocazia Zilei Independenței, a doua zi după ce trei oameni au fost uciși într-o demonstrație similară la Jalalabad, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Protestele la care sunt fluturate drapeluri afgane în culorile negru, roșu și verde, în unele cazuri după distrugerea drapelurilor albe talibane, sunt primele semne ale opoziției populare față de talibani după ce aceștia au capturat capitala Kabul și au preluat controlul asupra majorității provinciilor din Afganistan.

''Sute de oameni au ieșit pe străzi. Prima dată mi-a fost teamă și nu am vrut să merg, dar când l-am văzut pe unul dintre vecinii mei am luat drapelul pe care îl am acasă. Câteva persoane au fost ucise sau rănite în busculadă și în timpul tirurilor trase de talibani'', a declarat un martor, Mohammed Salim.

Proteste au fost semnalate joi și în orașul Jalalabad, precum și într-un district din regiunea Paktia, din estul țării, fără însă a se înregistra violențe.

După încheierea celui de-al treilea război anglo-afgan și semnarea Tratatului de la Rawalpindi, la 19 august 1919 regele Amanullah Khan a declarat Afganistanul stat suveran și independent. El a adoptat mai multe măsuri pentru a pune capăt izolării tradiționale a țării, prin stabilirea de relații diplomatice cu comunitatea internațională.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:2,57 m/s
Wed
13
Thu
14
Fri
11
Sat
13
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău