Afganistan | Liderul grupării locale Stat Islamic în și încă 10 membri ai acesteia au fost uciși

  • 26 August 2018 16:25
Afganistan | Liderul grupării locale Stat Islamic în și încă 10 membri ai acesteia au fost uciși

Șeful grupării Statul Islamic (SI) din Afganistan, Abu Saad Erhabi, a fost ucis sâmbătă noaptea în cursul unei operațiuni în provincia estică Nangarhar, au comunicat duminică autoritățile, transmite Reuters.

Alții zece membri ai SI au fost uciși în această operațiune aeriană și terestră purtată de forțe afgane și externe, a precizat Directoratul Național pentru Securitate, într-un comunicat difuzat la Kabul.

Mari cantități de arme grele și ușoare, precum și de muniții au fost distruse în timpul loviturilor aeriene împotriva a două ascunzători ale Statului Islamic.

Guvernatorul provinciei Nangarhar a declarat că Erhabi a fost cel de-al patrulea lideri al SI în Afganistan ucis începând din iulie 2017.

Gruparea islamistă dispune de un bastion puternic în Nangarhar, la granița estică cu Pakistan, și a devenit una din cele mai periculoase din țară.

Gruparea locală afiliată SI, cunoscută și drept Statul Islamic Khorasan (ISIS-K), este activă din 2015, luptând atât împotriva talibanilor, cât și a forțelor afgane și americane.

Fostul lider al ISIS-K, Abu Sayed, a fost ucis în cursul unor lovituri aeriene în Nangarhar, iar predecesorii său au fost omorâți în operațiuni comune americano-afgane.

Numărul exact al luptătorilor SI în Afganistan este dificil de calculat pentru că aceștia își schimbă frecvent jurămintele de credință, însă armata americană estimează că ar fi în jur de 2.000.

Mai mult de 150 de militanți ai SI s-au predat forțelor de securitate afgane în această lună în provincia nord-vestică Jawzjan, unde gruparea luptă pentru controlul rutelor de trafic spre statul vecin Turkmenistan, precizează Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:1,54 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
18
Arhivă Radio Chișinău