Afganistan: Joe Biden și Boris Johnson s-au înțeles să colaboreze pentru a asigura evacuarea afganilor eligibili după 31 august

  • 24 August 2021 11:31
Afganistan: Joe Biden și Boris Johnson s-au înțeles să colaboreze pentru a asigura evacuarea afganilor eligibili după 31 august

Președintele american Joe Biden și premierul britanic Boris Johnson s-au înțeles să colaboreze pentru a asigura evacuarea afganilor eligibili după 31 august, în urma unei convorbiri telefonice de luni, 23 august, relatează Downing Street, citat de caleaeuropeana.ro.

Potrivit sursei citate, cei doi lideri au discutat despre eforturile în curs de desfășurare ale Regatului Unit și ale SUA de a coordona evacuarea rapidă și sigură a cetățenilor lor și a celor care au lucrat anterior cu guvernele lor de pe Aeroportul Internațional Kabul.

Liderii au convenit să continue să colaboreze pentru a se asigura că cei care sunt eligibili să plece o pot face, inclusiv după încheierea fazei inițiale a evacuării.

De asemenea, prim-ministrul britanic și președintele Biden au remarcat importanța unui angajament diplomatic concertat pentru a asigura progresul înregistrat în Afganistan și pentru a preveni o criză umanitară.

Aceștia s-au angajat să stimuleze acțiunea internațională, inclusiv prin intermediul G7 și al Consiliului de Securitate al ONU, pentru a stabiliza situația, a sprijini poporul afgan și a depune eforturi în vederea formării unui guvern afgan incluziv și reprezentativ.

Boris Johnson va prezida marți un summit al liderilor G7 prin videoconferință pentru a face apel la o creștere a sprijinului internațional pentru refugiați și ajutor umanitar după retragerea trupelor americane.

Summitul – cu doar o săptămână înainte de controversatul termen limită de retragere a lui Biden, 31 august – este considerat ca fiind ultima speranță de a-l convinge pe președinte să dea înapoi și să permită mai multe evacuări.

În ajunul reuniunii la nivel înalt, un oficial american a declarat pentru agenția de știri Reuters că Biden va decide în termen de 24 de ore dacă va prelungi sau nu termenul de retragere de la 31 august, dar a avertizat că unii consilieri de la Casa Albă se opun unei prelungiri.

De altfel, ficialii de la Washington au confirmat că Marea Britanie a cerut prelungirea termenului de evacuare a Kabulului, iar SUA s-au opus.

„Prima noastră prioritate este să finalizăm evacuarea cetățenilor noștri și a afganilor care ne-au ajutat în eforturile noastre din ultimii 20 de ani. Dar, în timp ce privim spre următoarea fază, este vital să ne unim ca și comunitate internațională și să convenim o abordare comună pe termen lung”, a declarat Boris Johnson înaintea reuniunii virtuale, relatează The Guardian.

„Acesta este motivul pentru care am convocat o reuniune de urgență a G7 – pentru a ne coordona răspunsul la criza imediată, pentru a ne reafirma angajamentul față de poporul afgan și pentru a le cere partenerilor noștri internaționali să se ridice la nivelul angajamentelor asumate de Regatul Unit pentru a-i sprijini pe cei care au nevoie”, a adăugat premierul britanic. 

De cealaltă parte, talibanii au avertizat că nu vor prelungi termenul-limită de 31 august pentru plecarea forțelor occidentale din Afganistan, potrivit a două surse din cadrul grupării radicale islamiste, relatează Agerpres.

James Heappey, ministru adjunct al apărării, și James Cleverly, secretar de stat în Ministerul de Externe, au declarat că Marea Britanie insistă pentru prelungirea termenului-limită de 31 august cu scopul de a crește numărul persoanelor pe care le poate ajuta să fie evacuate.

Heappey a declarat la Sky News că circa 4.000 de persoane care sunt eligibile pentru a intra în Regatul Unit se află încă în Afganistan și guvernul dorește să evacueze alte mii dacă poate.

Talibanii par să coopereze, dar Marea Britanie nu poate conta pe un sprijin pe termen nedefinit, a adăugat secretarul de stat din Ministerul de Externe britanic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău