Afganistan: Explozii la Kabul în timpul ceremoniei la care președintele reales Ghani a depus jurământul

  • 09 Martie 2020 16:13
Afganistan: Explozii la Kabul în timpul ceremoniei la care președintele reales Ghani a depus jurământul

Președintele Afganistanului, Ashraf Ghani, a depus luni jurământul pentru al doilea mandat de cinci ani, iar rivalul său, Abdullah Abdullah, și-a organizat în paralel o altă ceremonie de învestitură, transmit dpa și AFP. În timpul evenimentelor, la Kabul s-au auzit două explozii.

''Nu port vestă antiglonț, doar cămașa. Voi rămâne aici chiar dacă trebuie să mă sacrific'', a spus Ghani, care a rămas pe podiumul unde își ținea discursul, în timp ce din palatul prezidențial se auzeau alarmele.

Președintele în vârstă de 71 de ani a fost reales pe 28 septembrie, dar rezultatul alegerilor a fost anunțat abia pe 18 februarie. El și-a amânat ceremonia de învestitură, prevăzută inițial pe 27 februarie. La fel a procedat și Abdullah, care se consideră adevăratul câștigător al competiției electorale și consideră că noul mandat acordat lui Ghani este un act de ''trădare națională''.

Ghani a depus jurământul în fața președintelui Curții Supreme, cu cuvintele ''jur să apăr prevederile sfinte ale Islamului, Constituția, legile țării și să le implementez''. El a declarat că procesul electoral s-a încheiat și s-a adresat ''tuturor afganilor, bărbați, femei, copii și tineri'', promițându-le că guvernul este al lor, iar ''timpul dezbinării a trecut și astăzi este ziua unității''. El le-a cerut rivalilor săi politici să i se alăture și să contribuie la construcția unei țări unite și puternice

Cu aceeași ocazie, au depus jurământul și prim-vicepreședintele Amrullah Saleh și vicepreședintele Mohammad Sarwar Danish. La ceremonie au asistat oaspeți străini, inclusiv reprezentantul special al SUA pentru reconcilierea în Afganistan, Zalmay Khalizad, comandantul misiunii Resolute Support a NATO și al forțelor americane, generalul Austin Scott Miller, și ambasadorii Arabiei Saudite, Canadei, Chinei, Franței, Germaniei, Indiei și ai altor țări.

Imediat după învestire, Ghani a emis primul decret prezidențial, prin care l-a numit pe Mohammad Yousuf Ghazanfar reprezentant special al șefului statului pentru dezvoltare, economie, comerț și combaterea sărăciei. 

Sursa:Agepres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău