Afganistan: Donald Trump nu exclude posibilitatea ca talibanii să preia puterea după retragerea trupelor americane

  • 06 Martie 2020 18:31
Afganistan: Donald Trump nu exclude posibilitatea ca talibanii să preia puterea după retragerea trupelor americane

Președintele american Donald Trump nu a exclus vineri posibilitatea ca talibanii să preia puterea după retragerea forțelor americane din Afganistan, potrivit AFP, preluat de Agerpres.

'Nu ar trebui să se întâmple așa, dar este o posibilitate', a spus el.

Vorbind de la Casa Albă, Donald Trump a declarat că țările trebuie să-și ia destinele "în propriile mâini", apreciind că, în cele din urmă, guvernul afgan va trebui să-și asigure singur propria securitate.

'Nu putem sta acolo încă 20 de ani, nu poți ține pe cineva de mână la infinit', a insistat el.

SUA și talibanii au semnat sâmbăta trecută un acord la Doha care deschide calea spre o retragere completă a trupelor străine din Afganistan în termen de 14 luni, cu condiția ca talibanii să-și respecte angajamentele în materie de combatere a terorismului și ca dialogul interafgan să progreseze.

După o săptămână de 'reducere a violenței' în general respectată, care a fost impusă de Washington ca o condiție prealabilă la acordul de sâmbăta trecută, talibanii și-au reluat atacurile împotriva forțelor afgane.

Șeful diplomației americane Mike Pompeo a calificat joi această 'recrudescență' a violențelor drept 'inacceptabilă'.

Această deteriorare a situației provoacă temeri cu privire la negocierile de pace directe și, fără precedent, destinate să înceapă la 10 martie între insurgenți și guvernul afgan.

'Violența trebuie redusă imediat pentru ca procesul de pace să poată merge mai departe', a spus Pompeo.

Cel puțin 29 de persoane, între care femei, au fost ucise și alte 61 rănite într-un atac împotriva unui miting politic în vestul capitalei Kabul, potrivit Ministerului afgan de Interne, primul de acest gen la Kabul după acordul încheiat de talibani și SUA.

Talibanii au respins responsabilitatea pentru atac, ceea ce subliniază nivelul de insecuritate cu care se confruntă Afganistanul, în timp ce SUA s-au angajat, la 29 februarie, în Qatar, că toate forțele străine se vor retrage din țară în termen de 14 luni, în schimbul garanțiilor din partea talibanilor.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău