Afganistan | 435 de morți sau răniți la ultimele alegeri legislative

  • 06 Noiembrie 2018 16:01
Afganistan | 435 de morți sau răniți la ultimele alegeri legislative

Un număr de 56 de persoane au fost ucise și 379 rănite luna trecută în timpul alegerilor legislative în Afganistan, a anunțat marți ONU, ceea ce face ca scrutinul respectiv să fie cel mai sângeros înregistrat vreodată în țară, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Prima din cele trei zile ale scrutinului, care a demarat pe 20 octombrie și anunțul rezultatelor sale a fost amânat pentru 23 noiembrie, a fost cea mai sângeroasă, a indicat într-un raport Misiunea ONU din Afganistan (Manua).

La alegerile din 2014, marcate de fraudă, s-au înregistrat 251 de morți sau răniți. Nici un scrutin nu a făcut atâtea victime de când ONU a început să înregistreze pierderile civile în Afganistan în 2009.

În cele șase luni care au precedat alegerile, aproape 500 de afgani au fost uciși sau răniți - femeile și copiii reprezentând peste o treime din victime - și 245 au fost răniți, potrivit misiunii ONU.

''Actele de violență deliberate împotriva unor civili și a unor locații civile - precum secțiile de votare -, ca și actele nediscriminate sunt în mod formal interzise, potrivit legii umanitare internaționale și reprezintă crime de război'', a reamintit Manua.

Cu câteva zile înainte de alegeri, talibanii au făcut apel la alegători să stea acasă și candidații să se retragă din cursă, amenințând cu atacuri împotriva secțiilor de votare.

Talibanii au folosit mai ales grenade și alte obuze de mortieră pentru a-i descuraja pe afgani să voteze, potrivit Manua.

Atacul cel mai sângeros, un atentat-sinucigaș soldat cu 13 morți și 40 de răniți la Kabul, a fost revendicat de către gruparea Stat Islamic, a adăugat misiunea ONU.

Potrivit unor statistici oficiale, circa 4,2 milioane de persoane s-au pronunțat la acest scrutin, din aproape nouă milioane de înscriși pe liste.

Votul a fost marcat de numeroase deficiențe. Unele centre nu au putut fi deschise din cauza lipsei unor evaluatori, a listelor electorale sau din cauza unei proaste funcționări a terminalelor de recunoaștere biometrică introduse în ultimul moment și utilizate pentru prima dată. În provincia Kandahar (sud), scrutinul a fost întârziat cu o săptămână după asasinarea unui puternic șef al poliției.

Legislativele, care au avut loc cu o întârziere de trei ani, sunt considerate drept un test important înainte de alegerile prezidențiale din 2020.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
2,18
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
0
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău