Afaceristul Marian Kocner, declarat nevinovat în cazul asasinării jurnalistului slovac Jan Kuciak

  • 03 Septembrie 2020 13:51
Afaceristul Marian Kocner, declarat nevinovat în cazul asasinării jurnalistului slovac Jan Kuciak

Omul de afaceri Marian Kocner este nevinovat în cazul uciderii jurnalistului de investigații Jan Kuciak și a logodnicei sale, a decis joi un tribunal slovac. Asasinarea lui Kuciak a generat proteste ample la nivel național și a dus la prăbușirea guvernului de la Bratislava, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Instanța a ajuns la concluzia că un alt acuzat este vinovat de participare la crimă, dar nu a găsit nicio dovadă că asasinatul a fost comandat de omul de afaceri Marian Kocner.

În ultima sa pledoarie, din luna iulie, Kocner a respins acuzațiile formulate contra sa.

„Nu sunt un sfânt, dar nu sunt nici un ucigaș. Cu siguranță nu sunt un imbecil care nu ar înțelege la ce ar conduce moartea unui jurnalist”, a declarat el în fața instanței.

Alături de Kocner tot joi au fost judecați doi presupuși complici, Tomas Szabo și Alena Zsuzsova.

Jan Kuciak (27 de ani) și logodnica sa, Martina Kusnirova, au fost împușcați în februarie 2018, la domiciliul lor din satul Velka Maca, într-o execuție de tip mafiot, după ce jurnalistul scrisese mai multe articole despre corupția la nivel înalt și despre relațiile lui Marian Kocner cu politicieni slovaci.

Jan Kuciak relatase în detaliu și despre alte cazuri de corupție. Ultimul articol al său, neterminat, dar publicat postum, a vizat oameni de afaceri italieni prezenți în Slovacia - printre care Antonino Vadala - și suspectați de legături cu mafia calabreză 'Ndrangheta.

Potrivit actului de acuzare, Marian Kocner ar fi ordonat asasinarea lui Jan Kuciak pentru a se răzbuna pentru articolele acestuia ce detaliau diversele infracțiuni comise de omul de afaceri în domeniul imobiliar.

Dintre cei cinci suspecți inculpați în acest dosar, doi și-au recunoscut vinovăția și au fost deja condamnați. La 6 aprilie acest an, fostul militar Miroslav Marcek a fost condamnat la 23 de ani de închisoare pentru uciderea prin împușcare a lui Jan Kuciak și a logodnicei sale. Marcek (37 de ani), care nu a fost prezent la pronunțarea sentinței, și-a recunoscut vinovăția.

Anterior, în decembrie 2019, Zoltan Andrusko a fost condamnat la 15 ani de închisoare, în urma unei înțelegeri cu Parchetul slovac. Conform actului de acuzare, Andrusko avusese rol de intermediar, angajându-l pe Miroslav Marcek și pe vărul său Tomas Szabo la cererea prietenei sale Alena Zsuzsova, care la rândul său urma ordinele lui Marian Kocner. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău