Aeroportul Internațional Chișinău și-a schimbat din nou proprietarul. Cum comentează politicienii tranzacția

  • 23 Decembrie 2019 18:07
Aeroportul Internațional Chișinău și-a schimbat din nou proprietarul. Cum comentează politicienii  tranzacția

Compania care deține „Avia Invest”, firmă ce administrează Aeroportul Internațional Chișinău, și-a schimbat din nou proprietarul, de această dată fiind vorba despre un oligarh rus, care are conexiuni cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Președintele Igor Dodon susține că autoritățile statului vor continua demersurile pentru a readuce Aeroportul în administrația statului, în timp ce opoziția susține că anume Igor Dodon ar sta în spatele tranzacției și cere convocarea de urgență a Consiliului Suprem de Securitate și a unei ședințe extraordinare a Parlamentului.

Compania deținută de baronul britanic Nathaniel Rotschild, „NR Investment Limited”, care a preluat la sfârșitul lunii august pachetul majoritar de acțiuni al companiei ce administrează Aeroportul Internațional Chișinău, a anunțat în această dimineață că a renunțat la ”Komaksavia Airport Invest”.

Peste câteva ore, ”Avia-Invest” a confirmat tranzacția, precizând că noul beneficiar este omul de afaceri rus Andrei Goncearenko, care anterior a deținut funcții înalte în administrația gigantului rus ”Gazprom”. Presa rusă a scris că anterior Andrei Goncearenko, deținător al mai multor imobile de lux la Londra, în valoare de aproximativ 6 miliarde de lei, a fost implicat în mai multe cazuri de corupție și că ar avea afaceri comune cu apropiați ai lui Vladimir Putin.

În comunicatul ”Avia Invest„ se menționează că noul beneficiar ar intenționa să atragă investiții importante pentru dezvoltarea Aeroportului Internațional Chișinău.

Igor Dodon a declarat că cel mai probabil Nathaniel Rotschild ar fi renunțat la Aeroport în contextul intențiilor autorităților de la Chișinău de a dezvolta și alte aerogări în R.Moldova. Totodată, el a menționat că statul va continua să ceară retrocedarea drepturilor de administrație a Aeroportului Internațional Chișinău.

R.Moldova va deveni și mai vulnerabilă în fața Moscovei, dacă Aeroportul Internațional Chișinău va ajunge în proprietatea miliardarului rus  Andrei Goncearenko, atenționează vicepreședintele Parlamentului, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Mihai Popșoi. El a subliniat că riscurile la adresa securității naționale sporesc în cazul în care un obiect de importanță strategică va ajunge în mâinile unor forțe care au trupe armate pe teritoriul R. Moldova. Mihai Popușoi califică această acțiune drept o trădare de patrie din partea șefului statului, Igor Dodon.

Și Platforma Demnitate și Adevăr consideră că anume Igor Dodon ar sta în spatele tranzacției, scopul fiind de a ceda Aeroportul Rusiei, așa cum s-a mai vehiculat în ultimul timp. PPDA cere convocarea urgentă a Consiliului Suprem de Securitate, dar și a unei ședințe extraordinare a Parlamentului și nu exclude nici posibilitatea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului. Șeful fracțiunii parlamentare a PPDA, Alexandru Slusari.

Iar fostul președinte al Parlamentului, deputatul PDM Andrian Candu și-a exprimat regretul, într-un comentariu pe o rețea de socializare că Republica Moldova a ratat posibilitatea atragerii unor investiții occidentale, odată cu decizia lui Nathaniel Rotschild de a renunța la Aeroportul din Chișinău.

Amintim că Aeroportul Internațional Chișinău a fost concesionat pentru o perioadă de 49 de ani, în urma unor proceduri controversate, la sfârșitul anului 2013, iar ulterior a ajuns să fie controlat de IlanȘor, cercetat și în dosarul fraudei bancare din 2014. La sfârșitul lunii august, după ce IlanȘor a părăsit teritoriul R. Moldova, iar o comisie parlamentară de anchetă investiga procesul de concesionare, compania lui Nat Rothschild a anunțat că a preluat controlul indirect asupra Aeroportului. Guvernul însă nu a recunoscut tranzacția. În prezent mai mulți foști funcționari, inclusiv doi deputați sunt cercetați într-un dosar privind concesionarea frauduloasă a Aeroportului Internațional Chișinău.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:4,12 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău