AEE atenționează cetățenii despre necesitatea raționalizării consumului de energie

  • 26 Octombrie 2023 12:02
AEE atenționează cetățenii despre necesitatea raționalizării consumului de energie

În Republica Moldova, sectorul rezidențial este un mare consumator de energie, cu o rată de 45%. Experții susțin că adoptarea unor obiceiuri simple, dar eficiente, poate contribui la reducerea consumului de energie, fără a renunța la confortul în casă. În acest sens, Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE) a lansat campania de informare „Transformă consumul în economii durabile”, prin care atenționează cetățenii despre necesitatea raționalizării consumului de energie, transmite MOLDPRES.

Adesea, consumatorii utilizează energie fără a se gândi la cantitatea consumată sau la impactul asupra mediului, în timp ce conștientizarea propriului consum este primul pas în direcția economisirii energiei.

Câțiva pași simpli ar ajuta consumatorii să micșoreze factura la energie. Astfel, cetățenii sunt îndemnați să stingă luminile și aparatele electrice când părăsesc încăperea, să înlocuiască becurile incandescente cu becuri LED, care au un consum mai mic și o durată de viață mai lungă, să utilizeze mașina de spălat doar când este plină pentru a economisi energie la încălzirea apei, să evite amplasarea frigiderului lângă cuptor sau calorifer și să seteze temperatura corespunzător, de 3-5°C pentru frigider și -18°C pentru congelator, să scoată din priză aparatele electrice când acestea nu mai sunt folosite. Încărcătoarele lăsate în priză pot reprezenta până la 10% din factura de electricitate.

Un alt aspect la fel de important la care atrag atenția experții este izolația locuinței. Potrivit AEE, o locuință slab izolată pierde în mediu căldură din interior astfel: 35% prin pereți; 25% prin acoperiș; 15% prin podea; 25% prin uși și ferestre. Toate aceste pierderi se traduc prin risipă de energie și facturi mai mari cu 20-30% sau chiar mai mult.

Folosirea unui termostat la fel poate aduce până la 40% de economii pentru energie termică. Recomandarea pentru a consuma responsabil energie este să fie setat termostatul la o temperatură mai mică pe timpul nopții sau când nu este nimeni acasă. De exemplu, dacă termostatul setează centrala pe 18°C vreme de 10 ore în timpul zilei și 19°C în timpul nopții (8 ore), economisirea energiei va fi considerabil mai mare, ajungând la o reducere de aproape 40% din consumul generat de o centrală care funcționează în continuu la o temperatură de 22°C.

Totodată, înlocuirea echipamentelor vechi cu unele mai eficiente din punct de vedere energetic poate reduce semnificativ consumul de energie electrică. Alegeți electrocasnicele cu cea mai înaltă clasă a etichetei energetice și folosiți-le cu moderație. Oprirea echipamentelor în mod corespunzător, atunci când nu sunt în uz, poate aduce economii semnificative pe termen lung.

Campania „Transformă consumul în economii durabile” este realizată de AEE în parteneriat cu Ministerul Energiei, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, ÎCS „Premier Energy” SRL, SA „Furnizarea Energiei Electrice Nord”,  „Termoelectrica” SA, „CET Nord” SA și ÎS „Moldelectrica”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:3,6 m/s
Tue
6
Wed
7
Thu
7
Fri
7
Sat
7
Arhivă Radio Chișinău