Adversarii VOTULUI MIXT nu renunță. Grupul de ONG-uri se convoacă repetat, pentru organizarea unui REFERENDUM

  • 10 Februarie 07:48
Adversarii VOTULUI MIXT nu renunță. Grupul de ONG-uri se convoacă repetat, pentru organizarea unui REFERENDUM

Grupul de inițiativă pentru organizarea unui referendum legislativ privind abrogarea sistemului de vot mixt se convoacă în mod repetat astăzi, după ce Comisia Electorală Centrală a refuzat înregistrarea acestuia.

Membrii mai multor organizații non-guvernamentale au anunțat o adunare în acest scop, ce se va desfășura la Filarmonica Națională, cu înepere de la 8.30.

Reprezentanții societății civile au subliniat că prin refuzul CEC de a înregistra primul grup de inițiativă le-a fost încălcat dreptul de a participa direct la guvernare și dreptul la asociere. Astfel, s-a decis convocarea unei adunări pentru a colecta semnături în susținerea unui nou grup de inițiativă privind anularea sistemului electoral mixt.

Comisia Electorală Centrală a respins în ianuarie cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru desfășurarea referendumului legislativ privind abrogarea legii prin care au fost aduse modificări la Codul Electoral. CEC a argumentat atunci că ar fi fost admise mai multe încălcări la înregistrarea grupului de inițiativă și a fost invocat faptul că legislația electorală nu poate fi modificată cu mai puțin de un an înainte de alegeri. 

Decizia CEC a fost criticată și de Platforma „Demnitate și Adevăr” și PLDM, iar Asociația Promo-Lex a arătat că aceasta ar fi fost „selectivă”, motivele invocate fiind „minore”.

La 20 iulie anul trecut, 74 de deputați au votat pentru schimbarea sistemului electoral, iar peste câteva ore, această lege a fost promulgată de șeful statului, Igor Dodon. Pe 21 iulie, legea a apărut în Monitorul oficial.

Ulterior, Curtea Constituțională a respins o sesizare a Partidului Liberal care a cerut anularea trecerii la sistemul de vot mixt. De asemenea, Partidului Acțiune și Solidaritate, a anunțat că intenționează să atace la Curtea Constituțională Hotărârea Guvernului privind formarea circumscripțiilor uninominale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chişinău
32 °C
Nori împrăștiați
Umiditate:35 %
Vint:3,1 m/s
Vin
27 °C
Sâm
27 °C
Dum
25 °C
Lun
25 °C
Mar
22 °C

Curs oficial BNM 16 August 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 18.7993 -0.1261
USD 16.6137 0.0205
RON 4.0395 -0.0238
UAH 0.6045 -0.0005
RUB 0.2477 -0.0008
Arhivă Radio Chișinău