Adunarea Generală a Judecătorilor a fost contramandată

  • 23 Martie 2021 14:05
Adunarea Generală a Judecătorilor a fost contramandată

Adunarea Generală a Judecătorilor, stabilită pentru 26 martie, a fost contramandată pentru o altă dată, care urmează să fie decisă ulterior. Hotărârea a fost adoptată astăzi, 23 martie, de către Consiliul Superior al Magistraturii, transmite IPN.

Președinta interimară a CSM, Luiza Gafton, consideră că desfășurarea Adunării Generale pe data de 26 martie este imposibilă în contextul situației pandemice. Dânsa a făcut referire la decizia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, prin care este interzisă organizarea și desfășurarea, cu prezența fizică a persoanelor, a adunărilor și întrunirilor profesionale în masă. Totodată, potrivit ei, nu există nici cadru legal care ar permite convocarea Adunării într-un alt mod.

În ianuarie, CSM a decis ca Adunarea Generală a Judecătorilor să fie convocată pe data de 26 martie în ședință ordinară. La Adunarea din 26 martie urma să fie ales un membru permanent al CSM din rândul judecătorilor, dar și un membru supleant. De asemenea, urma să fie aleși patru membri în Colegiul pentru Selecția și Cariera Judecătorilor, doi membri în Colegiul de Evaluare a Performanțelor Judecătorilor, precum și trei membri supleanți în Colegiul disciplinar. De asemenea, urmau a fi prezentate rapoartele de activitate pentru anul 2020 a CSM și Curții Supreme de Justiție.

În 2019, după ce CSM a respins demersul unor magistrați de a convoca Adunarea Generală, un grup de judecători a convocat ședința extraordinară în septembrie. Atunci, participanții au decis revocarea din funcție a celor șase judecători delegați în Consiliul Superior al Magistraturii. Peste câteva zile, CSM a adresat o contestație, cerând anularea ședinței. O nouă ședință a Adunării Generale, la care urma să fie aleasă o nouă componență a membrilor CSM din rândurile judecătorilor, a fost programată pentru luna octombrie 2019. Însă a fost lipsă de cvorum. La mijlocul lunii ianuarie 2020, CSM a stabilit convocarea Adunării Generale a Judecătorilor pentru data de 13 martie. Aceasta a fost amânată din cauza pandemiei COVID-19. Ulterior, Adunarea a mai fost stabilită pentru 23 octombrie, dar la fel nu a avut loc.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău