Adunarea Euronest: Impactul războiului din Ucraina asupra Parteneriatului Estic

  • 19 Februarie 2023 10:55
Adunarea Euronest: Impactul războiului din Ucraina asupra Parteneriatului Estic

Războiul din Ucraina și alte provocări geopolitice vor figura pe ordinea de zi a celei de-a 10-a sesiuni a Adunării Parlamentare Comune, Parlamentul European și partenerii est-europeni, care va avea loc la Chișinău, în perioada 19-21 februarie.

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, va deschide sesiunea plenară la 20 februarie. Reuniunile vor fi coprezidate de eurodeputatul Andrius Kubilius (PPE, Lituania) și de Ina Coșeru, membră a parlamentului din Republica Moldova.

Sesiunea de deschidere a Adunării va fi precedată de reuniuni ale diferitelor comitete și grupuri de lucru Euronest; impactul războiului din Ucraina asupra Parteneriatului Estic și noile provocări în materie de securitate din regiune vor domina discuțiile. Participanții vor adopta, de asemenea, rezoluții privind afacerile politice, integrarea economică, securitatea energetică și aspectele sociale.

Adunarea Parlamentară Euronest a fost înființată pe 3 mai 2011 la Bruxelles, când a fost semnat Actul Constitutiv al Adunării, de către sau reprezentanții Parlamentelor din țările membre eale Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova, Ucraina) și Uniunea Europeană.

Misiunea Adunării Parlamentare Euronest este de a promova condițiile necesare accelerării asocierii politice și integrării economice între UE și partenerii est-europeni, precum și de a consolida cooperarea în regiune, precum și între regiune și UE. Adunarea multilaterală contribuie la consolidarea, dezvoltarea și creșterea vizibilității Parteneriatului estic.

Adunarea este alcătuită din 60 de deputați și 10 membri din fiecare dintre parlamentele participante ale partenerilor est-europeni.

Deputații din România care vor face parte din delegația Parlamentului European sunt Siegfred Mureșan (RO, PPE), Eugen Tomac (RO, PPE), Carmen Avram (RO, S&D), Maria Grapini (RO, S&D), Dacian Cioloș (RO, RE).

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,12 m/s
Sat
15
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău