Adrian Bradshaw: ”Suntem gata să asistăm Republica Moldova”

  • 23 Aprilie 2015 13:39
Adrian Bradshaw: ”Suntem gata să asistăm Republica Moldova”

”Suntem gata să asistăm Republica Moldova într-un mod în care să sprijinim neutralitatea și independența și suveranitatea țării voastre, pentru interesele întregii regiuni”, a declarat Adrian Bradshaw.

NATO este gata să sprijine integritatea teritorială a Republicii Moldova și a Ucrainei, precum și să contribuie la menținerea stabilității în regiune, a declarat astăzi la Chișinău Adjunctul Comandantului Suprem al Forțelor Aliate în Europa, generalul Adrian Bradshaw.

Acesta se află pentru prima dată într-o vizită oficială în Republica Moldova.

Adrian Bradshaw a discutat cu oficialitățile de la Chișinău despre acțiunile pe care le întreprinde Republica Moldova pentru consolidarea securității naționale, dar și despre situația generală din regiune. În acest context, generalul NATO a reiterat că Alianța Nord-Atlantică dezaprobă acțiunile Rusiei în Ucraina. NATO este gata să asiste Republica Moldova pentru a-i sprijini neutralitatea, independența și suveranitatea, a subliniat Adrian Bradshaw.

”Suntem gata să asistăm Republica Moldova într-un mod în care să sprijinim neutralitatea și independența și suveranitatea țării voastre, pentru interesele întregii regiuni”, a declarat Adrian Bradshaw.

Ministrul moldovean al Apărării, Viorel Cibotaru, a remarcat că vizita oficialului NATO la Chișinău constituie un pas important pentru consolidarea relațiilor de parteneriat cu Alianța Nord-Atlantică, menționând că acestea se vor amplifica, mai ales în contextul în care NATO acordă un interes sporit acestei regiuni.

Inclusiv noile inițiative care au fost lansate după summitul NATO din Țara Galilor și mă refer la platforma de interoperabilitate și la inițiativa de consolidare a capacităților de apătare. Este o inițiativă nouă, în derulare, în diuscuții la Cartierul General al NATO

Republica Moldova are semnat cu NATO un Plan Individual de Acțiuni. Acest document stabilește un șir de obiective cum ar fi aprofundarea cooperării Chișinăului cu structurile și instituțiile europene și euroatlantice, promovarea reformelor democratice în diverse domenii, reformarea și modernizarea sectorului de securitate și apărare.

Amintim că militarii moldoveni au participat la mai multe exerciții comune cu forțele NATO. Un contingent al Armatei Naționale participă, până pe 30 aprilie, la exercițiul multinațional „Wind Spring 15”, care se desfășoară în România.

Potrivit Constituției, Republica Moldova este stat neutru, dar neutralitatea sa nu este garantată la nivel internațional.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Tue
20
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău