Adoptat de Parlament: Taxa de portabilitate a fost anulată

  • 20 Iulie 2023 12:04
Adoptat de Parlament: Taxa de portabilitate a fost anulată

Proiectul de lege care prevede anularea taxei de portabilitate a fost adoptat de Parlament în ședința plenară de joi, 20 iulie. Autorii argumentează că taxa de portabilitate este o taxă inechitabilă, care nu se aplică agenților economici din orice alt sector al economiei.

Taxa de portabilitate este în mărime de 50% din plata lunară de operare, administrare și întreținere a bazei de date centralizate pentru implementarea și realizarea portabilității numerelor.

De facto, ea este plătită de furnizorii de servicii de telefonie fixă sau mobilă, deoarece se include în tariful pentru serviciile oferite de agentul economic care administrează și întreține baza de date.

„Măsurile sus-menționate vor diminua povara fiscală asupra furnizorilor de servicii de telefonie fixă și mobilă accesibile publicului și vor putea preveni majorarea tarifelor pentru serviciile fumizate utilizatorilor finali”, se spune în nota informativă a proiectului de lege.

Totodată, proiectul de lege prevede fuziunea Instituției Publice „Serviciul Național de Management al Frecvențelor Radio” cu Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI).

Respectiv, agenția va prelua atribuțiile de gestionare tehnică a spectrului de frecvențe radio. Conform estimărilor, punerea în aplicare a prevederilor proiectului de lege va diminua costurile administrative pentru gestionarea spectrului de frecvențe radio estimativ cu 1,5 de milioane de lei anual.

De asemenea, documentul conține unele modificări legislative care vor extinde termenul general de valabilitate a licențelor de utilizare a resurselor de spectru radio de la 5 la 15 ani, iar termenul de valabilitate a licențelor de utilizare a resurselor de spectru radio, acordate prin concurs – de la 15 la 25 ani.

Proiectul de lege a fost votat în lectura a doua de 54 deputați.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:6,17 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
9
Arhivă Radio Chișinău