Admiterea în universități 2018 | Viitorii medici - între a munci acasă sau a pleca peste hotare

  • 16 Iulie 2018 13:29
0%
00:00:00
00:00:00

Astăzi a început admiterea la etapa de licență la mai multe universități din Republica Moldova. Între acestea se numără și Universitatea de Medicină și Stomatologie ”Nicolae Testimițanu”, unde chiar din prima zi sute de tineri s-au grăbit să-și depună actele.

Anul acesta sunt bugetate aproape 400 de locuri pentru viitorii medici, iar plățile contractuale anuale au crescut cu aproximativ 4 la sută față de anul trecut, fiind în medie de 30 de mii de lei. Colega noastră, Natalia Zaharescu, i-a întrebat pe tinerii ce aspiră să facă medicină de ce au ales această profesie și unde își văd viitorul.

„Am ales medicina, deoarece doresc să devin medic încă din copilărie, este un vis de-al meu”, spun tinerii candidați.

Reporter: - În Republica Moldova e o criză de medici, mulți pleacă peste hotare.

”Eu cred că merită să rămâi, să lupți pentru țară!”

Reporter: - Ați fi gata să mergeți să lucrați într-un sat, într-un raion?

”Dacă-i mare nevoia, eu cred că trebuie să le întindem o mână de ajutor celor nevoiași, nu?”, se întreabă una dintre tinerele candidate.

”Termini aici și pleci peste hotare”, spune un alt candidat.

Reporter: - Acesta este scopul tău?

”Sigur!”

Reporter: - De ce nu ai vrea să rămîi aici?

”Să înveți 5-10 ani aici și după aia să mergi în sat să lucrezi pentru un salariu de 3000 de lei, nu cred că se merită.”

Reporter: - Pentru oamenii de la sate cine o să ofere servicii medical de calitate?

”Cei care doresc să rămână în țară”, opinează un tânăr dornic să emigreze după ce își va încheia studiile în medicină în Republica Moldova.

Reporter: - V-ați dori ca fiica dumneavoastră să devină medic? o întreb pe o doamnă venită de la Tiraspol cu fiica sa pentru a depune actele la universitate.

”Da, o văd numai în medicină. Dorim să nimerim la buget.”

Reporter: - Și dacă nu, vă permiteți să achitați această taxă?

”Ne-om strădui”, răspunde părintele.

Reporter: - Ce viitor vedeți pentru fiica dumneavoastră, ca medic? Aici, în Moldova sau să plece peste hotare?

”Ne-am dori aici, lângă mama și lângă tata”.

O întreb și pe fiică dacă ar merge să lucreze într-un raion în calitate de medic.

”Nu. Vreau peste hotare.” - este răspunsul acesteia.

”Vreau să rămân să muncesc aici. Știu că țara noastră duce lipsă de medici, mai ales regiunea de sud. Știu asta pentru că sunt de la sud și sunt multe sate în care nu sunt medici. Trebuie să ne ridicăm țara. De ce să înveți aici și să te duci să lucrezi în altă parte?” spune o tânără vorbitoare de limbă rusă, venită de la Comrat.

”Dacă faci rezidențiatul în România, calea spre Europa e mult mai deschisă”, spune o altă tânără ce aștepta să-și depună actele.

Reporter: - De ce pleacă medicii?

”Salariul cred că e motivul. Și atitudinea față de medici. Atitudinea pacienților, dar și a guvernării”, mai spune tânăra. 

Candidații la medicină concurează pentru 360 de locuri fără plată la specialitatea de medicină generală, 15 locuri la medicina preventivă și 15 locuri la optometrie și asistență medicală generală. Totodată, valoarea contractelor a crescut cu aproximativ 4 la sută față de anul trecut, a declarat Diana Uncuța, secretar responsabil al comisiei de admitere.

”La facultatea de medicină – 30 100 lei, la facultatea de farmacie – 30 500, la stomatologie – 31 700, la optometrie – 32 200 și la asistență medicală generală – 19 300 de lei”, spune Diana Uncuța.

Numărul candidaților ce vor fi înmatriculați în total, va fi decis de administrația universității ulterior. Perioada de admitere este de 10 zile.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău