Administrația Trump face din nou apel la blocarea ordinului executiv privind migrația

  • 31 Martie 2017 11:16
Administrația Trump face din nou apel la blocarea ordinului executiv privind migrația

Administrația președintelui Donald Trump a făcut din nou apel, joi, pentru suspendarea ordinului executiv cu privire la migrație, care interzice temporar accesul refugiaților și cetățenilor din șase țări musulmane în SUA, scrie Agerpres.

Apelul a fost depus de Ministerul Justiției în fața unei Curți de Apel care acoperă 15 districte federale din vestul țării.

Aceeași instanță s-a pronunțat deja cu privire la apelul la primul proiect revizuit al ordinului executiv, aducând un prim afront în justiție președintelui republican, implicat într-o laborioasă bătălie politico-judiciară.

Judecătorul federal din Hawaii, Derrick Watson, prelungise miercuri ordinul de blocare a 'Muslim Ban', pronunțat la 15 martie și transformat într-un ordin preliminar.

Acest tip de decizie nu are, în general, o dată de expirare, a explicat procurorul general al Hawaii, Doug Chin. Aceasta înseamnă că administrația Trump nu va putea pune în aplicare acest ordin executiv revizuit, semnat la 6 martie de președinte atât timp cat este contestat în instanța de judecată.

Hawaii este primul din multele state ale SUA care a angajat urmăriri judiciare împotriva acestui ordin, care închide frontierele în fața refugiaților din lumea întreagă și suspendă acordarea de vize timp de 90 de zile pentru cetățenii din Iran, Libia, Siria, Somalia, Sudan și Yemen, șase țări predominant musulmane.

O primă versiune a ordinului, semnată în 27 ianuarie, fusese deja suspendată în 3 februarie de un judecător din Seattle (nord-vest), decizie validată ulterior în 9 februarie de o Curte de Apel federală din al 9-lea circuit din San Francisco — aceeași care trebuia să examineze un al doilea apel eventual al guvernului.

Guvernul american a făcut deja apel în 18 martie la o altă suspendare parțială a ordinului revizuit de către un judecător federal din Maryland, apel care va fi dezbătut de o Curte de Apel federală din Richmond (Virginia).

Administrația președintelui Donald Trump a promis să-și continue demersul până la Curtea Supremă dacă va fi necesar.

Cele două versiuni ale acestui decret privind migrația, dorit de Trump, au fost criticate cu asprime pentru că ele au fost interpretate ca fiind o acțiune îndreptată împotriva musulmanilor dornici să se ducă în SUA.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău