Administrația SUA ar vrea să suspende unele sancțiuni impuse Iranului, dar Teheranul cere mai mult

  • 07 Mai 2021 19:40
Administrația SUA ar vrea să suspende unele sancțiuni impuse Iranului, dar Teheranul cere mai mult

Administrația Joseph Biden a exprimat disponibilitatea de a suspenda unele dintre sancțiunile impuse Iranului, dar Teheranul solicită mai multe facilități, afirmă negociatorul iranian pe tema Acordului nuclear, Abbas Araqchi, conform agenției Reuters, citată de Digi24.ro.

„Informațiile pe care le-am primit de la partea americană sunt că tratează cu seriozitate revenirea în Acordul nuclear și că până acum au declarat disponibilitatea de a suspenda o mare parte din sancțiuni”, a afirmat Abbas Araqchi.

„Dar, din punctul nostru de vedere, acest lucru nu este adecvat, iar în acest context discuțiile vor continua până când obținem toate solicitările noastre”, a precizat Abbas Araqchi.

O nouă sesiune de negocieri în format multilateral pe tema relansării Acordului nuclear iranian se derulează la Viena, în efortul de readucere a Statelor Unite în tratat. La negocieri participă reprezentanții Uniunii Europene, ai Iranului, Statelor Unite, Chinei, Franței, Germaniei, Marii Britanii și Rusiei.

Președintele Joseph Biden a spus că Statele Unite ar putea reveni în Acordul nuclear iranian

Iranul a intensificat activitățile nucleare în contextul retragerii Statelor Unite din Acordul atomic din 2015. Relațiile dintre Statele Unite și Iran sunt tensionate, din cauza programului nuclear iranian și a activităților balistice. Washingtonul este nemulțumit de influența Iranului asupra unor țări din Orientul Mijlociu. Fostul președinte Donald Trump a decis în 2018 retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear iranian și reimpunerea de sancțiuni. Franța, Marea Britanie, China, Rusia și Germania mențin Acordul atomic cu Iranul.

Președintele Joseph Biden a semnalat că Statele Unite ar putea reveni în Acordul nuclear iranian, însă a cerut clauze suplimentare, care să limiteze activitățile balistice iraniene și influența regională a Teheranului.

Însă președintele Hassan Rohani a transmis că Iranul va reveni la respectarea în totalitate a angajamentelor asumate prin Acordul nuclear din 2015 doar dacă Statele Unite anulează sancțiunile.

Sursa: DIGI24

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău