Adevărul | Traian Băsescu își propune să joace rolul unei locomotive pentru un partid (Revista presei)

  • 09 Octombrie 2017 09:49
Adevărul | Traian Băsescu își propune să joace rolul unei locomotive pentru un partid (Revista presei)

Revista presei din 9 octombrie 2017

Sistemul electoral mixt: Dodon crede că îi poate opri pe democrați – titrează portalul MoldNova, care observă că mărul discordiei este modul de trasare a circumscripțiilor uninominale. Socialiștii, prin intermediul președintelui Igor Dodon, au dat de înțeles că pot ieși din Comisia națională privind constituirea circumscripțiilor uninominale permanente. El a anunțat că ar putea cere ca alegerile în baza sistemului electoral mixt să se desfășoare tocmai din 2022, nu din 2018, dacă Partidul Democrat, va încerca să schimbe una din cele cinci condiții ale lor: alegerea deputatului într-un singur tur, mandate separate pentru diasporă, mandate pentru regiunea din stânga Nistrului. Maxim Lebedinschi, consilier juridic al președintelui Igor Dodon, a precizat pentru MoldNova că atât timp cât nu este determinat câte mandate urmează să revină diasporei și Transnistriei, noi nu putem să vorbim despre harta în interiorul Republicii Moldova. Totodată, PD și PSRM au bătut palma pentru Chișinău, Bălți și Găgăuzia, mai scrie publicația. Membrii Comisiei au ajuns vineri la următoarea soluție de principiu: două mandate de parlamentar vor fi oferite UTA Găgăuzia, un mandat pentru raionul Taraclia, două mandate pentru municipiul Bălți și 11 mandate pentru municipiul Chișinău. Astfel, mai rămân 35 de mandate care urmează să fie împărțite în tot atâtea circumscripții care să reprezinte restul teritoriului Republicii Moldova, regiunea din stânga Nistrului și diaspora”, scrie MoldNova.  

Unirea cu Republica Moldova va face România mai puternică”, susține Traian Băsescu, citat de Adevărul. Fostul lider de la Cotroceni afirmă că a vorbit cu mai mulți lideri europeni, pe când era președinte de țară, despre subiectul Unirii celor două maluri ale Prutului, iar rezultatul discuțiilor îl face să creadă în realizarea acestui obiectiv. Traian Băsescu a refuzat să spună cu cine exact a discutat despre subiectul Unirii, dar a menționat că marile capitale europene nu s-ar împotrivi să accepte Unirea, dacă aceasta se va face pe cale democratică, citim în Adevărul.

Fostul președinte al României își propune să joace rolul unei locomotive pentru un partid care ar putea strânge laolaltă marea majoritate a unioniștilor, comentează Petru Bogatu, într-un editorial pe Deschide.md. În lipsa unui lider puternic l-a Chișinău, care ar fi capabil să joace acest rol, el este deocamdată singura soluție a momentului pentru coagularea elementului românesc din Republica Moldova”, opinează autorul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău