Adevărul: Investiția Transgazului va restarta geopolitica din regiune (Revista presei)

  • 01 Martie 2018 09:33
Adevărul: Investiția Transgazului va restarta geopolitica din regiune (Revista presei)

Revista Presei din 1 martie 2018.

Ziarul Național scrie că premierul Filip a anunțat că în următoarele zile va fi SEMNAT contractul de privatizare a întreprinderii „Vestmoldtransgaz” de către „Transgaz” SA. Acesta s-a declarat mulțumit de faptul că cei de la compania românească „Transgaz” SA au câștigat concursul de privatizare a Întreprinderii „Vestmoldtransgaz”, iar drept rezultat va fi construit gazoductului Ungheni-Chișinău care va asigura securitatea energetică a R. Moldova.

Transgaz va construi gazoductul Ungheni-Chișinău, anunță Adevărul.  Potrivit ziarului, abia acum începe greul  pentru Transgaz. Prinsă de ani de zile în zona schemelor de energie fabricate în Transnistria, cu complicitatea oligarhilor apropiați de Kremlin, Republica Moldova a învățat să înoate fără colac de salvare, în ape tulburi, de care România nu a mai avut parte de la aderarea în Uniunea Europeană. De voie, de nevoie, moldovenii  au trebuit să se adapteze și să negocieze atât cu Ucraina cât și cu Transnistria pentru a nu rămâne în beznă sau pentru a nu îngheța de frig. După Adevărul, investiția Transgazului va restarta geopolitica din regiune și, chiar dacă Republica Moldova nu va fi decuplată prea curând de la gazul rusesc, conducta Iași – Ungheni – Chișinău va întări securitatea energetică a acestei țări. Rămâne de văzut dacă va fi chiar în interesul României să asigure independența energetică a Republicii Moldova si la ce cost. Cert e că ar trebui să privind această investiție ca pe oricare alta într-o piață nouă, unde România vrea să pătrundă. 

Iulian Chifu observă, în editorialul său din deschide.md, că la Chișinău urmează reuniunea șefilor de parlamente ale statelor partenere cu un număr mare de șefi ai parlamentelor statelor europene, cu precădere din flancul Estic, de la granița cu statele asociate. O conferință extrem de importantă, pentru că ea trebuie să stabilească liniile generale ale viitoarei formule de Parteneriat Estic și formula susținută de statele „noii Europe”,  în viitoarele decizii strategice vizând viitorul Europei, document ce va fi adoptat la Sibiu, la 9 mai 2019, în timpul președinției române a Consiliului UE. Cum extinderea UE spre Balcanii de vest a fost deja convenită, ca prioritate pentru mandatul viitoarei Comisii, care intră în operă după alegerile europarlamentare de anul viitor, tot în timpul Președinției rotative a României la Consiliul UE, e de așteptat ca formula convenită la Chișinău de statele participante să fie menționarea perspective europene a celor 3 state asociate, Republica Moldova, Ucraina și Georgia.

Ziarul de Gardă publică detalii despre dosarul „Pro Imobil” și schimbările suspecte care au avut loc în activitatea companiei în această perioadă, inclusiv la nivel de fondatori.

Tot în ZDG aflați informații noi despre soarta celor trei complexe de rachete antiaeriene, vândute în 2016 de Aeroportul Mărculești, la câteva zile după ce au fost cedate de către Ministerul Apărării. 

De ziua lui Eugen Doga, cititorii ZdG au, în exclusivitate, un interviu cu compozitorul, realizat la el acasă. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău