Adevărul despre telefonul mobil: Provoacă sau nu tumori

  • 04 Martie 2018 16:27
Adevărul despre telefonul mobil: Provoacă sau nu tumori

Telefonul mobil se dovedește a fi indispensabil în societatea modernă, dar vine și cu o serie de efecte asupra sănătății. Știința încă încearcă să determine consecințele exacte ale folosirii telefonului mobil, încercând să lege o serie de relații între posibilele tumori și utilizarea acestuia. Iată câteva concluzii recente.

Studiile de laborator expun de obicei animalele la energii asemănătoare energiei RF (emise de telefonul mobil) pentru a vedea dacă provoacă tumori sau alte probleme de sănătate. Cercetătorii ar putea să expună celulele normale in vitro la energia RF pentru a vedea dacă provoacă tipurile de modificări care se văd în celulele canceroase.

Nu este întotdeauna clar dacă rezultatele acestor tipuri de studii se vor extrapola și la nivelul oamenilor, însă studiile de laborator permit cercetătorilor să controleze cu atenție alți factori care ar putea afecta rezultatele și să răspundă la câteva întrebări de bază ale științei.

Cercetătorii au descoperit că șobolanii de sex masculin au o probabilitate mai mare de a dezvolta tumori cardiace, în timp ce șobolanii și nou-născuții expuși la niveluri ridicate de radiații în timpul sarcinii și alăptării au fost mai predispuși la greutate corporală scăzută. Afectarea ADN și deteriorarea țesutului cardiac au fost observate de asemenea, la șobolanii masculi și la femele, dar nu și în rândul șoarecilor.

Alte tipuri de tumori au apărut la ambele tipuri de animale, incluzând tumori ale creierului, prostatei, ficatului și pancreasului. Potrivit cercetătorilor, dacă aceste rezultate pot fi confirmate, radiația celulară poate fi într-adevăr o carcinogenă „slabă”.

Animalele din aceste studii au fost expuse la radiații telefonice timp de nouă ore pe zi, vreme de doi ani (în principal durata de viață completă a unui șobolan). Potrivit cercetătorilor, acest nivel de expunere este mult mai mare decât nivelul la care sunt expuși oameni în mod normal, ceea ce face dificilă extrapolarea impactului asupra radiațiilor celulare asupra oamenilor.

Studii efectuate pe oameni

Un alt tip de studiu se referă la ratele de apariție a cancerului în diferite grupuri de oameni. Un astfel de studiu ar putea compara rata de cancer într-un grup expus la telefonul mobil cu rata într-un grup care nu este expus la asemenea radiații. În majoritatea cazurilor, niciun tip de studiu nu oferă suficiente dovezi pe cont propriu pentru a arăta dacă o astfel de radiație cauzează cancer în rândul oamenilor, motiv pentru care cercetătorii iau de obicei în considerare atât studiile pe bază de laborator, cât și pe baza participanților.
 
Sursa: MEDIAFAX
Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
35
Cer senin
Umiditate:24 %
Vint:4,1 m/s
Sat
26
Sun
24
Mon
23
Tue
24
Wed
24

Curs oficial BNM 07 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6789 -0.0106
USD 16.6157 -0.0223
RON 4.0694 -0.0038
UAH 0.6000 -0.0012
RUB 0.2261 -0.0016
Arhivă Radio Chișinău