Adevărul: Confruntări geopolitice și fratricide la Chișinău: bătălia pentru poziționare la generale (Revista presei)

  • 09 Mai 2018 10:32
Adevărul: Confruntări geopolitice și fratricide la Chișinău: bătălia pentru poziționare la generale (Revista presei)

Revista presei - 9 mai 2018.

A venit din nou ziua de 9 mai, o dată profund dezbinătoare pentru societatea noastră, remarcă istoricul Octavian Țâcu în editorialul său din Cotidianul. Pentru unii o zi de ocupație, pentru alții o zi de eliberare, iar pentru a treia categorie, care de multe ori se amestecă cu prima, este Ziua Europei. Dincolo de aparențele acestor atitudini ambigui, ziua de 9 mai este un profund marker identitar și de raportare civilizațională, consider Octavian Țâcu.  Practica monumentelor istorice și a plăcilor comemorative de tip sovietic, alături de procesul de reproducere a ritualurilor politice, sunt în sine o reflecție a importanței pe care fosta nomenclatură comunistă moldovenească a conservat-o în contextul post-independență, o chestiune de legitimitate pentru cei care se identifică cu această perioadă, afirmă istoricul. Potrvit acestuia,   demontarea acestui edificiu ar însemna delegitimarea lor personală și a statutului pe care l-au avut sau îl au în R. Moldova, pierderea electoratului, a puterii economice și sociale. Prin această raportare, acești actori politici și electoratul lor trasează o linie de continuitate cu perioada sovietică și mențin organică relația cu patria istorică, Federația Rusă, care la rândul său, prin resuscitarea „necrofiliei” proiectează influență asupra R. Moldova.

Cum Moldova e țara absurdului, așa sunt organizate și „praznicurile” de 9 mai, remarcă Alexandru Vakulovski în deschide.md. Dodon, cu socialiștii săi, au sărbătort  Victoria pe 8 mai, iar  împărțirea PMAN-ului pentru 9 mai, pune multe semne de întrebare despre „dușmanii” PSRM și PD, subliniază autorul. Pentru că PD-ul astăzi o va serba atât pe tanti Victoria, cât și pe tanti Europa, Vakulovski se întreabă: cum poți avea în piept și tricolorul, și panglica de colorado, și insignă cu drapelul Uniunii Europene? Dar lucrurile nu se termină aici. Anul acesta politicienii moldoveni parcă vor să ne demonstreze că nu există nici o limită a adsurdului. Astfel, alt „politician”, care a falimentat sistemul financiar din Moldova, Ilan Șor, împreună cu candidata sa pentru primărie, ne invită în parcul veteranilor afgani unde ne vor cânta cu ocazia zilei de 9 mai, pe 12 mai, Lev Leșcenko însoțit de mafiotul rus Iosif Kobzon, care are interdicție de a păși în SUA de foartă multă vreme, iar anii trecuți sancțiunile i s-au aplicat și pentru majoritatea țărilor europene. Cei mai modești în Moldova sunt europenii. Astfel, conformându-se nebuniei moldovenești, șeful Delegației Uniunii Europene în Moldova, Peter Michalko, ne invită tot pe 12 mai în Grădina Publică Ștefan cel Mare și Sfânt să celebrăm Ziua Europei.

Confruntări geopolitice și fratricide la Chișinău: bătălia pentru poziționare la generale, titrează Adevărul. Ziarul scrie că la Chișinău are loc încleștarea pentru alegerile anticipate pentru câteva primării. Chișinăul e cea mai mare circumscripție după cea națională, iar primarul de Chișinău cel mai votat personaj după președinte, când e ales direct.  Apoi alegerile generale sunt și motiv de poziționare în perspectiva generalelor, iar dacă unii visează să impună dominația pe liste și la circumscripții în alianțe, alții gândesc la prăbușirea dramatică, eșecul costisitor și eliminarea sau limitarea drastică a unui cuvânt în perspectiva listelor pentru aceleași alegeri generale mixte. Perspectiva e totuși foarte complicată pentru partidele pro-europene de opoziție care nu au reușit nici să aglutineze toată dreapta, pentru a avea o șansă, nu au reușit nici să aibă un candidat.

Ziarul Național remară replica  Premierului Pavel Filip data  după ce, Igor Dodon, i-a cerut demisia de onoare pentru că ar fi discutat cu decidenții europeni să se implice în formarea unei majorități proeuropene după alegerile parlamentare din toamna curentă. Potrivit premierului, pericolul privind deturnarea parcursului european al R. Moldova persistă în continuare, iar dacă forțele proeuropene nu se vor uni după alegerile parlamentare, atunci președintele Igor Dodon, împreună cu socialiștii, ar putea să-și îndeplinească planul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:2,57 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău