Adevărul: Confruntări geopolitice şi fratricide la Chişinău: bătălia pentru poziţionare la generale (Revista presei)

  • 09 Mai 2018 10:32
Adevărul: Confruntări geopolitice şi fratricide la Chişinău: bătălia pentru poziţionare la generale (Revista presei)

Revista presei - 9 mai 2018.

A venit din nou ziua de 9 mai, o dată profund dezbinătoare pentru societatea noastră, remarcă istoricul Octavian Țâcu în editorialul său din Cotidianul. Pentru unii o zi de ocupație, pentru alții o zi de eliberare, iar pentru a treia categorie, care de multe ori se amestecă cu prima, este Ziua Europei. Dincolo de aparențele acestor atitudini ambigui, ziua de 9 mai este un profund marker identitar și de raportare civilizațională, consider Octavian Țâcu.  Practica monumentelor istorice și a plăcilor comemorative de tip sovietic, alături de procesul de reproducere a ritualurilor politice, sunt în sine o reflecție a importanței pe care fosta nomenclatură comunistă moldovenească a conservat-o în contextul post-independență, o chestiune de legitimitate pentru cei care se identifică cu această perioadă, afirmă istoricul. Potrvit acestuia,   demontarea acestui edificiu ar însemna delegitimarea lor personală și a statutului pe care l-au avut sau îl au în R. Moldova, pierderea electoratului, a puterii economice și sociale. Prin această raportare, acești actori politici și electoratul lor trasează o linie de continuitate cu perioada sovietică și mențin organică relația cu patria istorică, Federația Rusă, care la rândul său, prin resuscitarea „necrofiliei” proiectează influență asupra R. Moldova.

Cum Moldova e ţara absurdului, aşa sunt organizate şi „praznicurile” de 9 mai, remarcă Alexandru Vakulovski în deschide.md. Dodon, cu socialiştii săi, au sărbătort  Victoria pe 8 mai, iar  împărţirea PMAN-ului pentru 9 mai, pune multe semne de întrebare despre „duşmanii” PSRM şi PD, subliniază autorul. Pentru că PD-ul astăzi o va serba atât pe tanti Victoria, cât şi pe tanti Europa, Vakulovski se întreabă: cum poţi avea în piept şi tricolorul, şi panglica de colorado, şi insignă cu drapelul Uniunii Europene? Dar lucrurile nu se termină aici. Anul acesta politicienii moldoveni parcă vor să ne demonstreze că nu există nici o limită a adsurdului. Astfel, alt „politician”, care a falimentat sistemul financiar din Moldova, Ilan Şor, împreună cu candidata sa pentru primărie, ne invită în parcul veteranilor afgani unde ne vor cânta cu ocazia zilei de 9 mai, pe 12 mai, Lev Leşcenko însoţit de mafiotul rus Iosif Kobzon, care are interdicţie de a păşi în SUA de foartă multă vreme, iar anii trecuţi sancţiunile i s-au aplicat şi pentru majoritatea ţărilor europene. Cei mai modeşti în Moldova sunt europenii. Astfel, conformându-se nebuniei moldoveneşti, şeful Delegației Uniunii Europene în Moldova, Peter Michalko, ne invită tot pe 12 mai în Grădina Publică Ștefan cel Mare și Sfânt să celebrăm Ziua Europei.

Confruntări geopolitice şi fratricide la Chişinău: bătălia pentru poziţionare la generale, titrează Adevărul. Ziarul scrie că la Chişinău are loc încleştarea pentru alegerile anticipate pentru câteva primării. Chişinăul e cea mai mare circumscripţie după cea naţională, iar primarul de Chişinău cel mai votat personaj după preşedinte, când e ales direct.  Apoi alegerile generale sunt şi motiv de poziţionare în perspectiva generalelor, iar dacă unii visează să impună dominaţia pe liste şi la circumscripţii în alianţe, alţii gândesc la prăbuşirea dramatică, eşecul costisitor şi eliminarea sau limitarea drastică a unui cuvânt în perspectiva listelor pentru aceleaşi alegeri generale mixte. Perspectiva e totuşi foarte complicată pentru partidele pro-europene de opoziţie care nu au reuşit nici să aglutineze toată dreapta, pentru a avea o şansă, nu au reuşit nici să aibă un candidat.

Ziarul Național remară replica  Premierului Pavel Filip data  după ce, Igor Dodon, i-a cerut demisia de onoare pentru că ar fi discutat cu decidenții europeni să se implice în formarea unei majorități proeuropene după alegerile parlamentare din toamna curentă. Potrivit premierului, pericolul privind deturnarea parcursului european al R. Moldova persistă în continuare, iar dacă forțele proeuropene nu se vor uni după alegerile parlamentare, atunci președintele Igor Dodon, împreună cu socialiștii, ar putea să-și îndeplinească planul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chişinău
7 °C
cer senin
Umiditate:65 %
Vint:4,46 m/s
Mon
3 °C
Tue
3 °C
Wed
6 °C
Thu
2 °C
Fri
-1 °C

Curs oficial BNM 18 Februarie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3177 0.0123
USD 17.1340 0.0018
RON 4.0757 0.0054
UAH 0.6292 0.0001
RUB 0.2567 0.0008
Arhivă Radio Chișinău