Aderarea la UE nu este posibilă fără relații de bună vecinătate, declară comisarul european pentru extindere

  • 07 Februarie 2020 15:40
Aderarea la UE nu este posibilă fără relații de bună vecinătate, declară comisarul european pentru extindere

Comisarul european pentru extindere, Olivér Várhelyi, a declarat vineri la Belgrad că Serbia nu poate deveni membră a Uniunii Europene până când nu va avea o economie funcțională de piață și până nu va avea relații de bună vecinătate cu toate statele vecine, inclusiv cu Kosovo.

Întrebat ce înseamnă aceasta în cazul Kosovo, Várhelyi a răspuns că trebuie găsită o "soluție pașnică și pe termen lung". "Cele două părți vor decide cum va fi. Trebuie să stea la aceeași masă și să formuleze soluția. Eu înțeleg că este o problemă sensibilă și că taxele vamale introduse de Kosovo blochează continuarea negocierilor" – a declarat Várhelyi, adăugând că Serbia este unul dintre statele favorite la aderarea la UE și Guvernul Serbiei trebuie să decidă dacă va continua negocierile de aderare după vechiul model sau va accepta noua metodologie care prevede armonizarea prin îndeplinirea criteriilor dintr-un anumit "cluster", respectiv domeniu.

Várhelyi nu a dorit să spună ce metodă ar fi mai bună pentru Serbia. "Serbia nu este obligată să accepte noua metodologie, deoarece a început negocierile conform procedurilor anterioare. Este atribuția Guvernului Serbiei de a decide. Sunt numeroase elemente care trebuie avute în vedere" – a declarat Várhelyi. Referindu-se la întâlnirea cu partidele de opoziție din Serbia, Várhelyi a declarat că le-a transmis că toți actorii politici trebuie să fie în Parlament.

"Mesajul pentru opoziție a fost că trebuie să stabilească un minim numitor comun și să participe la alegeri pentru a fi parte a Parlamentului" – a declarat Várhelyi, adăugând că la unii interlocutori a observat o anumită deschidere și o poziție pozitivă față de dialogul putere-opoziție, pentru care și-a exprimat speranța că va fi reluat.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău