Acuzații la adresa Glorinal de la investitorii în apartamente din strada Calea Orheiului. Compania nu a reacționat, deocamdată

  • 12 Octombrie 2020 16:35
Acuzații la adresa Glorinal de la investitorii în apartamente din strada Calea Orheiului. Compania nu a reacționat, deocamdată

Investitori în apartamente într-un complex rezidențial din strada Calea Orheiului, edificat de către compania Glorinal, susțin că, deși complexul urma să fie dat în exploatarea încă în anul 2014 și au fost lansate multe promisiuni în acest sens, acest lucru așa și nu s-a întâmplat. Potrivit lor, practic toți locatarii i-au achitat companiei sumele ce urmau a fi investite și există acte confirmative în acest sens. Investitorii mai spun că până în prezent nu au niciun act care să confirme că bunul le aparține.

Într-o conferință de presă la IPN, Vitalie Jacota a declarat este unul dintre cei 219 investitori de la Calea Orheiului, 113/1. „Cei care vorbesc despre nevinovăția persoanelor de la conducerea companiei Glorinal poate nu cunosc sau poate nu doresc să spună adevărul și încearcă să vă convingă că locatarii sunt vinovați de multe lucruri”, a precizat Vitalie Jacota.

Cât despre acuzațiile precum că la protestele pe care le organizează ar veni persoane plătite, Vitalie Jacota a declarat că se încearcă inducerea în eroare a opiniei publice. „Da, vin artiști, dar ei sunt prezenți la aceste acțiuni nu în calitate de artiști, ci de investitori, care au muncit onest pentru aceste bunuri”, a mai spus investitorul. Potrivit lui, oamenii nu-și doresc decât să fie finalizată construcția din Calea Orheiului, să fie date blocurile în exploatare și să obțină acte de proprietate pentru apartamentele cumpărate.

Viorica Costașco, o altă investitoare, spune că, atunci când a decis să investească într-un apartament, s-a asigurat să nu cadă pradă escrocheriilor. În anul 2015, s-a stabilit, împreună cu soțul, în Republica Moldova. Atunci casa nu era dată în exploatare, deși termenul era sfârșitul anului 2013. În 2016, abia a fost pornit gazul. În scară și în jurul casei erau șantiere adevărate. În 2017, mai mulți investitori au organizat o acțiune de protest, iar reprezentanții companiei au promis că, în septembrie 2017, toți investitorii vor avea acte de proprietate. Însă, la scurt timp au aflat despre un proces de judecată cu o bancă. Apartamentele investitorilor au fost utilizate pe post de gaj pentru accesarea unui credit de către companie la doar două luni de la achitarea locuinței.

O altă investitoare, Elena Borovic, a spus că a dat primii bani pentru apartament pe parcursul anilor 2010-2011. Periodic, venea pe șantier pentru a vedea cum avansează lucrările. Conform contractului, blocul urma să fie dat în exploatare în a doua jumătate a anului 2013. Deja, la sfârșitul anului a efectuat toate investițiile și urmau să-i fie eliberate actele. Clauzele privind termenele de dare în exploatare nu au fost respectate, iar compania dădea asigurări că blocul va fi dat în exploatare în curând. Femeia spune că, în timp ce făcea lucrări de reparație în apartament, a cunoscut mai mulți vecini, de la care a aflat care este situația reală. În 2017, a aflat despre cerința băncii de executare silită a dreptului de gaj, iar de atunci a început o serie de judecăți.

Eugeniu Jitariuc susține că deține acte care confirmă că în 2012 a investit într-un apartament. Deși blocul urma să fie dat în exploatare în a doua jumătate a anului 2013, după lungi discuții, abia în 2016 a primit cheile de la locuință ca să înceapă reparația. Bărbatul a prezentat mai multe bonuri de plată, care nu ar fi contabilizate. O parte din locatari au achitat și câte 40 de mii de euro, iar în registrul contabil  erau trecuți doar două-cinci mii de euro, spune bărbatul.

 Compania nu a reacționat, deocamdată, la aceste acuzații. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Tue
9
Wed
9
Thu
9
Fri
9
Sat
6
Arhivă Radio Chișinău