Acumularea de deșeuri de plastic pe fondul pandemiei stârnește preocupare în Europa

  • 10 August 2020 18:11
Acumularea de deșeuri de plastic pe fondul pandemiei stârnește preocupare în Europa

Scăderea prețurilor la petrol ca urmare a pandemiei de COVID-19 poate duce la diminuarea cererii de plastic reciclat, ceea ce poate crea probleme planurilor Uniunii Europene de creștere a ratelor de reciclare, a afirmat luni comisarul european pentru mediu, Virginijus Sinkevicius, într-un interviu acordat Reuters, preluat de Agerpres.

Acesta și-a exprimat de asemenea îngrijorarea față de impactul aruncării la întâmplare a măștilor și mănușilor de plastic folosite ca mijloc de protecție anticoronavirus.

Restricțiile tip "lockdown" impuse în toată lumea cu menirea de a încetini răspândirea coronavirusului de tip nou au determinat căderea cererii de combustibili fosili, iar prețul petrolului s-a prăbușit, rezultatul fiind că prețul maselor plastice nou produse a devenit mai mic decât al plasticului reciclat. Or, acest lucru amenință planurile de intensificare a reciclării plasticului în UE, care generează circa 26 de milioane de tone de reziduuri de plastic anual, doar 30% din acesta fiind reciclat.

"Suntem preocupați de potențialele tulburări produse pe piața plasticului reciclat de prețul țițeiului, precum și de aruncarea în mediul ambiant a măștilor și mănușilor de unică folosință", a subliniat comisarul.

"În actuala etapă, nu dispunem deocamdată de suficiente date agregate pentru a ajunge la concluzii clare în ce privește impactul crizei coronavirusului asupra generării de reziduuri plastice, colectării separate, sortării și reciclării acestora", a menționat el.

Centrele de reciclare a plasticului din Europa și-au limitat operațiunile după pandemie și există indicii că cererea a scăzut, clienții centrelor de acest tip renunțând la "eco-obiective" din cauza scăderii economice.

Totuși, până acum, companiile par să fi rămas "în grafic" în privința obiectivului asumat benevol de statele Uniunii Europene de a refolosi, până în 2025, 10 milioane de tone de mase plastice reciclate, a spus Sinkevicius.

Potrivit acestuia, Comisia Europeană a recepționat deocamdată relativ puține solicitări de excepții de la regulile UE privind mediul ca urmare a crizei coronavirusului, însă sunt țări care se confruntau cu dificultăți în ce privește îndeplinirea obiectivelor de reciclare încă dinainte de pandemie.

UE va interzice de anul viitor o serie de articole de plastic de unică folosință. Luna trecută, liderii UE au convenit asupra introducerii la nivelul blocului a unei taxe pe ambalajele de plastic nereciclabile, cu scopul de a contribui la strângerea de fonduri pentru recuperarea Europei din haosul economic creat de virus.

În același timp, fondul de redresare de 750 de miliarde de euro stabilit de UE poate contribui la rândul său la susținerea sectorului reciclării, a menționat comisarul european.

Și directorul organizației Plastic Recyclers Europe, Antonino Furfari, a atras atenția că, dacă UE și autoritățile statelor membre nu găsesc rapid o soluție, obiectivele UE privind reciclarea "sunt în pericol".

"Prețul scăzut al țițeiului se va menține astfel mai mult de câteva luni, afectând în continuare industria reciclării. Decuplarea prețurilor la plastic fosil de cel reciclat este o necesitate", a afirmat Furfari într-o declarație acordată Reuters.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Mon
17
Tue
20
Wed
21
Thu
18
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău