Actualul președinte al Azerbaidjanului, reales pentru al patrulea mandat

  • 12 Aprilie 2018 14:25
Actualul președinte al Azerbaidjanului, reales pentru al patrulea mandat

Ilham Aliev, ''omul forte'' al Azerbaidjanului de 15 ani, a fost reales, cu 86% din voturi, pentru un al patrulea mandat, care îi prelungește șederea la putere până în 2025, potrivit rezultatelor definitive publicate joi, la o zi după alegerile prezidențiale denunțate de către opoziție ca fiind necompetitive, relatează AFP.

Potrivit Comisiei electorale centrale, Aliev, a cărui victorie nu provoacă nici o îndoială, a obținut 86,03% din voturi, după numărarea tuturor buletinelor. La alegeri au mai participat încă șapte candidați, necunoscuți marelui public și având rol de figuranți, notează AFP.

Rata de participare la vot a atins 74,5%, a precizat Comisia într-un comunicat, chiar dacă apărătorii drepturilor omului și liderii opoziției au emis îndoieli referitoare la aceste cifre.

Ilham Aliev (56 de ani) va rămâne prin urmare la putere cel puțin până în 2025. El a fost ales prima dată în 2003 în fosta republică sovietică bogată în hidrocarburi, succedându-i tatălui său, Heydar, un fost ofițer KGB local, care conducea țara din 1969 și care s-a aflat la putere până la moartea sa, în 2003.

Criticat de opoziție și de apărătorii drepturilor omului, Aliev este lăudat de partizanii săi pentru că, datorită hidrocarburilor, a transformat și a modernizat Azerbaidjanul, devenit un important furnizor de gaz către Europa.

Aliev i-a plasat și pe membrii familiei sale în posturi înalte ale puterii. Soția sa, Mehriban, a fost numită prim-vicepreședinte al țării în februarie 2017 și fiul lor Heydar este menționat deseori ca posibil succesor.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău