Actualii candidați la alegerile prezidențiale au colaborat sau nu cu KGB-ul? (REVISTA PRESEI)
-
07 Septembrie 2016 17:46
Revista presei din 7 septembrie 2016
Într-un editorial publicat pe portalul Deschide.md, scriitorul Dumitru Crudu îi adresează o întrebare directorului Serviciului de Informații – dacă actualii candidați la alegerile prezidențiale au colaborat sau nu cu KGB-ul? Potrivit autorului, ”această întrebare este esențială pentru a ne orienta în lumea în care trăim. Pentru că tot ce s-a întâmplat în Republica Moldova în cei 25 de ani de când există, a fost dirijat din umbră, iar uneori chiar pe față, de KGB. Deghizați în mari patrioți sau trăgând sforile de după cortină, kaghebiștii s-au plasat în toate pozițiile cheie din acest stat, confiscându-ne idealurile de la 1988-1990 și deturnându-le pe o linie moartă. Dacă Republica Moldova a ajuns într-o fundătură, vina cea mai mare o au kaghebiștii. Pentru a putea scoate carul din pietre, ar trebui să scăpăm de kaghebiști”, scrie Dumitru Crudu.
Pe același portal, expertul Iulian CHIFU atenționează că ”înghesuiala pe dreapta favorizează votul pro-rus”, referindu-se la alegerile din 30 octombrie. Potrivit autorului, ”decizia privind retragerea lui Andrei Năstase și susținerea pe bune, a Maiei Sandu, plus susținerea de către PLDM a aceluiași candidat (cu resursa organizațională din teritoriu), ar putea aduce un pro-european în turul doi de scrutin. Evident că varianta optimă ar fi fost cea a unui candidat unic din afara spectrului politic, cu șanse mai consistente decât ale Maiei Sandu acum. Va respecta Andrei Năstase acordul de a se retrage cel mai slab plasat în turul doi? Mai apar candidaturi surprize ale dreptei pro-europene? Există capacitatea de coeziune și lucru împreună; sau deja turul doi al prezidențialelor de la Chișinău e o afacere pro-rusă?”... se întreabă autorul.
Moldovenii din Rusia sunt buni pentru Dodon doar pentru voturi, titrează Evenimentul Zilei, referindu-se la solicitarea liderului PSRM de a deschide 159 de secții de votare pentru cei plecați la muncă în această țară.
Ghimpu DEZVĂLUIE că Leancă și-a dorit o „funcție supremă” în stat acum câteva săptămâni. Candu a convocat ședința Consiliului Alianței, scrie Ziarul Național. Liderul PL a declarat că atunci când a semnat acordul de colaborare cu majoritatea parlamentară, Leancă nu-și dorea funcția de președinte al Consiliului parlamentar pentru integrare europeană, dar dorea fotoliul de vicepreședinte al Parlamentului.