Actorul și regizorul Vitalie Drucec a împlinit 50 de ani

  • 15 August 2021 09:55
Actorul și regizorul Vitalie Drucec a împlinit 50 de ani

Actorul și regizorul Vitalie Drucec, maestru în artă, își sărbătorește astăzi cea de-a 50-a aniversare, informează MOLDPRES.

S-a născut la 15 august 1971, la Sângerei. A studiat la Școala Superioară de Artă Teatrală „Boris Șciukin” din Moscova, Rusia (1989-1993). Din 1993 până în 2010 a activat în calitate de actor și regizor la Teatrul „Eugene Ionesco” din Chișinău. Din 2010 este actor și regizor la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, apoi – director artistic la Teatrul Dramatic Rus de Stat ”A.P. Cehov”.      

În calitate de actor de teatru s-a produs în rolurile: Grigore Bârzoi în „Chirița în provincie” de Vasile Alecsandri; Don Martio în „Cafeneaua” de Carlo Goldoni; Prezentatorul în „Plasatoarele” de Constantin Cheianu; Alergătorul în „Voci în lumina orbitoare” de Matei Vișniec; Ivan Aleksandrovici Hlestakov în „Revizorul” de Nikolai Gogol; Hamlet în „Hamlet” de William Shakespeare și alte spectacole, potrivit sursei citate.

A debutat în 2003 în calitate de regizor. Pe parcursul carierei, a pus în scenă și a realizat peste 40 de spectacole: „Ultima noapte la Madrid”, „Lecția” de Eugene Ionesco, „Oameni ai nimănui” de Dumitru Crudu, „Privighetoarea” de Hans Christian Andersen, „Buzduganul fermecat” de Liviu Deleanu, „Ușa” de Matei Vișniec, „Harap Alb” de Ion Creangă, „Arta Comediei” de Eduardo de Filippo, „Mi-e frică de Marea Neagră” de Irina Nechit, „Storcătorul de fructe” de Lia Cilaki, „Actrițele” de Josep Maria Benet, „Un cuplu ciudat” de Neil Simone, „Casa Zoicăi” de Mihail Bulgakov etc.

A montat spectacole pe scenele teatrelor din țară și de peste hotare.

A participat la numeroase festivaluri și turnee internaționale din România, Japonia, Rusia, Italia, Franța, Ungaria, Marea Britanie, Egipt, Spania, Polonia, Turcia. Premii și mențiuni: Premiul pentru cel mai bun regizor la Gala premiilor UNITEM (2009); Premiul special al juriului pentru regia spectacolului „Harap Alb” de Ion Creangă, Gala premiilor UNITEM (2010). Pentru activitatea sa a fost distins cu titlul onorific maestru în artă (2009).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău