Actorul Ion Caramitru a fost înmormântat cu onoruri militare

  • 10 Septembrie 2021 14:38
Actorul Ion Caramitru a fost înmormântat cu onoruri militare

Actorul Ion Caramitru a fost înmormântat vineri, cu onoruri militare, pe Aleea Actorilor a Cimitirului Bellu, în prezența a zeci de persoane care au aplaudat îndelung, transmite Agerpres.

La Biserica Visarion, în ciuda numărului mare al celor prezenți, nota de ansamblu a fost discreția, funeraliile fiind caracterizate de sobrietate, eleganță și reținere, la dorința familiei.

Alături de familie, la slujba emoționantă au fost prezenți: Custodele Coroanei, Margareta, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, vicepremierul Kelemen Hunor, președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, Varujan Vosganian, Ana Blandiana, dansatorul și coregraful Gigi Căciuleanu, Andrei Pleșu, regizorul Stere Gulea, prof. Sanda Manu, mai mulți membri ai comunității de aromâni. De asemenea, i-au stat alături actorii Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Ștefan Bănică Jr, Catrinel Dumitrescu, Emilia Popescu, Rodica Mandache, George Ivașcu, Florin Zamfirescu, Mitică Popescu, George Mihăiță, Horațiu Mălăele.

În drumul de la Biserica Visarion spre Cimitirul Bellu, cortegiul cu trupul neînsuflețit s-a oprit, în jurul orei 12,00, în fața Teatrului Național "I. L. Caragiale", căruia i-a dedicat ultimii săi 16 ani de viață, pentru un ultim rămas bun, publicul aplaudând minute în șir și aruncând cu flori.

La sosirea la Cimitirul Bellu, sicriul, acoperit cu drapelul României, a fost întâmpinat cu aplauze.

Au fost prezenți, pentru a-l conduce pe Ion Caramitru pe ultimul drum, fostul președinte Emil Constantinescu, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, vicepremierul Kelemen Hunor, Radu F. Alexandru, actori, personalități din lumea culturală, numeroși spectatori, aplauzele acestora însoțindu-l și de această dată pe marele actor.

"Am avut în permanență trei sentimente: uluit, speriat și apoi un plâns continuu al sufletului meu față de Pino, pe care l-am iubit, care e aromân ca și mine. A plecat cineva de care aveam mare nevoie, mai ales în momentul ăsta. Câteodată îmi vine să îl întreb de ce a făcut-o?", a declarat pentru AGERPRES maestrul coregraf Ioan Tugearu.

Un detașament al Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazul" a prezentat onorul și a executat trei salve cu cartușe de manevră.

Actorul Ion Caramitru, director al Teatrului Național București și președinte al Uniunii Teatrale din România (UNITER), a murit duminică, la vârsta de 79 de ani.

El era internat la Spitalul "Elias" din Capitală.

Ion Caramitru s-a născut în București, la 9 martie 1942. A debutat în 1964 pe scena Teatrului Național din București, în "Eminescu", de Mircea Ștefănescu, regia Sică Alexandrescu.

A fost actor și regizor al Teatrului "Lucia Sturdza Bulandra" (din 1965), fiind, în perioada 1990-1993, și director general al acestui teatru. A interpretat peste 60 de roluri în piese de Shakespeare, Cehov, Pirandello, Buchner, Bernard Shaw, Alfred de Musset, Süto Andras, Rolf Hochhuth și alții. A colaborat cu mari regizori ai scenei românești precum Sică Alexandrescu, Moni Ghelerter, Liviu Ciulei, Vlad Mugur, Andrei Șerban, Radu Penciulescu, Alexandru Tocilescu, Cătălina Buzoianu.

Ion Caramitru a jucat la Naționalul bucureștean în roluri precum Perdican - "Să nu te joci cu dragostea" de Alfred de Musset, regia Moni Ghelerter, 1964; Mircea Basarab - "Vlaicu Vodă" de Alexandru Davila, regia Sică Alexandrescu, 1965; Romeo - "Romeo și Julieta" de William Shakespeare, regia Val Mugur, 1967; "Dialoguri și fantezii în jazz" - spectacol de poezie și muzică alături de Johnny Răducanu; Eduard al III-lea - "Eduard al III-lea" de William Shakespeare, regia Alexandru Tocilescu, 2008; Macbeth - "Macbeth" de William Shakespeare, regia Radu Penciulescu, 2011; Pierre - "Dineu cu proști" de Francis Veber, regia Ion Caramitru, din 2012; Recital - "Dor de Eminescu", 2012; Prospero - "Furtuna" după William Shakespeare, regia Alexander Morfov, 2014. A jucat, de asemenea, în "Dineu cu proști", "Furtuna" și "Magic Național".

Ion Caramitru a fost și un foarte apreciat actor de film. Dintre zecile de pelicule în care a apărut în roluri importante merită menționate producțiile: "Pădurea spânzuraților", film premiat la Cannes, în 1965, pentru regie (Liviu Ciulei), "Iarba verde de acasă" în regia lui Stere Gulea (1978), "Ecaterina Teodoroiu", regia Dinu Cocea. De asemenea, Caramitru este cunoscut publicului și pentru rolul Socrate din celebra serie "Liceenii". Talentul său, remarcat de producătorii din străinătate, l-a recomandat pentru roluri în filme precum "Kafka" (1991), regia Steven Soderbergh, alături de Jeremy Irons și Theresa Russell, "Mission: Impossible", regia Brian de Palma sau minunatul rol Count Fontana din "Amen" (2002), regia Costa Gavras.

A fost ministru al Culturii în perioada 1996-2000.

Ion Caramitru a fost ales președinte UNITER de la înființarea acesteia, la 15 februarie 1990.

În 2017, a fost distins cu Titlul de cetățean de onoare al Capitalei, precum și cu titlul de ambasador Shakespeare în România, oferit de Consiliul Britanic, cu ocazia Anului Shakespeare - 400.

Tot în anul 2017, președintele Klaus Iohannis l-a decorat pe Ion Caramitru cu Ordinul Național "Steaua României" în grad de Cavaler, cu prilejul împlinirii vârstei de 75 de ani.

În zilele de 21-22 decembrie 1989 s-a numărat printre conducătorii manifestațiilor anticomuniste din București. La 22 decembrie 1989, în fruntea unei coloane de manifestanți, a pătruns în clădirea Televiziunii Române, fiind primul care a anunțat pe postul național de televiziune înlăturarea dictaturii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău