Activitățile ombudsmanului în anul 2016

  • 29 Decembrie 2016 07:45
Activitățile ombudsmanului în anul 2016

În anul 2016, Oficiul Avocatul Poporului s-a sesizat din presă în 30 de cazuri în care au fost semnalate anumite nereguli privind respectarea drepturilor omului.

Despre aceasta a discutat ombudsmanul Mihail Cotorobai în cadrul unei întâlniri informale cu jurnaliștii, transmite IPN.

Printre cele mai importante sesizări din oficiu sau luări de atitudine au fost menționate reacția ombudsmanului la cazul Baștovoi în care s-a atenționat asupra situației create în sistemul medicinii de urgență, reacția în legătură cu elaborarea proiectului de lege numită Big Brather care prevedea cenzurarea internetului și a corespondenței. Urmare a luării de atitudine și a recomandărilor Ombudsmanului,  proiectul respectiv a fost transmis spre expertizare instituțiilor europene.

Un alt caz menționat a fost reacția la semnalele apărute în presă privind crearea de impedimente pentru participarea unor persoane din raioanele țării la manifestațiile de protest organizate de Platforma DA. De asemenea, pe parcursul anului, ombudsmanul a emis o reacție la asumarea de către Guvern a răspunderii pentru pachetul de legi cu privire la sistemul bancar și o reacție la neregulile admise în turul doi de scrutin prezidențial – eșuarea statului de a asigura dreptul constituțional la vot moldovenilor din diasporă.

Vorbind despre situația în domeniul drepturilor omului în anul 2016, Mihail Cotorobai a reafirmat îngrijorările majore ale ombudsmanului legate de respectarea dreptului de acces la justiție, la protecție socială și la un trai decent, la ocrotirea sănătății, la apă și sanitație, condițiile precare de detenție și respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități.

Direcțiile prioritare ale activității Oficiului Avocatului Poporului pentru anul viitor vor fi promovarea și protecția drepturilor persoanelor cu dizabilități, combaterea torturii și relelor tratamente, promovarea drepturilor copilului și a dreptului la ocrotirea sănătății. O direcție nouă în activitatea Ombudsmanului va fi cea de prevenire a corupției prin pârghiile de care dispune avocatul poporului: prin acțiuni de promovare, organizarea activităților cu mesaj anticorupție și care să explice legătură dintre acest fenomen negativ și violarea drepturilor omului, editarea și distribuirea materialelor informative la această temă.

Avocatul poporului le-a acordat jurnaliștilor diplome. Pentru merite deosebite în promovarea drepturilor omului și cooperare eficientă cu Oficiul Avocatului Poporului în anul 2016, diplome au primit jurnaliștii de la Asociația Presei Independente, Agenția de presă IPN și de la postul de televiziune Canal Regional.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
11,07
Cer fragmentat
Umiditate:85 %
Vint:2,06 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău