Activitățile judiciare de examinare a cauzelor civile și penale, suspendate de CSE

  • 02 Martie 2022 17:45
Activitățile judiciare de examinare a cauzelor civile și penale, suspendate de CSE

Activitățile judiciare de examinare a cauzelor civile și penale, precum și alte proceduri procesual-penale au fost suspendate pe perioada stării de urgență. Excepție constituie activitățile judiciare care prin natura lor prezintă riscuri iminente de prejudiciere a interesului public sau de cauzare de consecințe iremediabile. O deciziei în acest sens a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale, a declarat ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.

Dispoziția Comisiei prevede și limitări speciale de procedură privind examinarea unor categorii de cauze conexe regimului stării de urgență.

De asemenea, s-a decis și suspendarea procedurilor de executare silită, pentru că sunt măsuri derivate din efectul suspendării activităților judiciare.

Potrivit lui Sergiu Litvinenco, fluxul masiv de refugiați afectează sistemul național de administrare a afacerilor statului. Republica Moldova, ca și alte state, nu a fost pregătită să facă față la astfel de dezastre umanitare, motiv pentru care sunt antrenate diferite riscuri pentru gestionarea cărora trebuie de acționat în regim de urgență în baza unor măsuri speciale.

Funcționalitatea justiției într-un regim constituțional special cum este starea de urgență nu poate fi menținută decât în măsura unor necesități justificate de ponderea interesului public în raport cu obiectivele stării de urgență. Justiția veritabilă poate activa doar înafara unor restrângeri sau presiuni, indiferent de natura lor, a mai spus ministrul.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:3,09 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău