Activități de Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Europeană a Muzeelor

  • 20 Mai 2016 14:32
Activități de Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Europeană a Muzeelor

Mai multe activități vor fi organizate în muzeele din țară cu ocazia Zilei Internaționale a Muzeelor, marcată pe 18 mai.

Totodată, sâmbătă, pe 21 mai, se va desfășura și Noaptea Europeană a Muzeelor, când publicul va putea vizita unele instituții muzeale chiar și după miezul nopții. Vizitatorii vor avea posibilitatea să participe la work-shop-uri, să discute cu personalități din diverse domenii, să viziteze expoziții de artă fotografică și pictură, transmite IPN.

Ministra culturii, Monica Babuc, a declarat, într-o conferință de presă, că în aceste zile, muzeele își vor expune colecții din diverse domenii, vor organiza activități adresate publicului de diferite vârste. În opinia sa, astfel de evenimente pun în valoare colecțiile din muzee și aduc un aflux mai mare de persoane care vin să viziteze instituțiile muzeale. Ministra culturii susține că activitățile desfășurate la ediția din anul trecut a Zilei Internaționale a Muzeelor și în Noaptea Europene a Muzeelor au atras peste 55 de mii de vizitatori unici.

Ziua Internațională a Muzeelor va fi inaugurată la Chișinău, la Muzeul Național de Artă, pe 18 mai. Aici va fi vernisată expoziția personală a artistului Otgonbayar Ershuu, laureat al Marelui Premiu al Bienalei Internaționale de pictură Chișinău 2015, care va rămâne deschis publicului până pe 12 iunie. Tot pe 18 mai, vizitatorii pot merge și la Muzeul Național de Literatură ,,Mihail Kogălniceanu”, unde se va desfășura Ziua ușilor deschise, iar pentru public vor fi pregătite mai multe expoziții tematice.

Sâmbătă, pe 21 mai, se va desfășura Noaptea Europeană a Muzeelor. Mai multe activități în acest sens vor fi organizate la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Muzeul Național de Artă etc.

Noaptea Europeană a Muzeelor va fi inaugurată oficial la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, începând cu ora 11.30, iar ușile muzeului vor fi deschise pentru public până după miezul nopții, la ora 2.00.

Organizatorii spun că aici publicul va avea posibilitatea să viziteze o expoziție de tehnică fotografică de epocă și fotografii realizate în spațiul cultural basarabean, începând cu primele imagini din anul 1854. În cadrul expoziției cu genericul „Aventură în lumea fotografiei” publicul va participa la concursuri de fotografii și master-class-uri.

Potrivit organizatorilor, evenimentul de bază al acestei ediții va fi seminarul internațional în cadrul programului CHOICE, finanțat de către UE, la care vor participa experți în domeniul patrimoniului cultural din Moldova, Ucraina, Belarus, Armenia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău