Activitatea unor întreprinderi de stat este lipsită de transparență, iar conducătorii - numiți pe criterii politice

  • 23 Martie 2017 16:33
0%
00:00:00
00:00:00

Întreprinderile de stat și societățile pe acțiuni cu capital de stat înregistrează pierderi și acumulează datorii de miliarde de lei, care riscă să se transforme în datorie publică, atenționează experții IDIS Viitorul și ai Transparency International Moldova.

Activitatea acestor întreprinderi este lipsită de transparență, iar conducătorii sunt deseori numiți pe criterii politice, mai spun experții, care subliniază necesitatea unui nou cadru legislativ care să reglementeze mai eficient activitatea acestor întreprinderi. 

În ultimii ani, întreprinderile de stat și societățile pe acțiuni cu capital de stat activează fără profit și, dimpotrivă, înregistrează pierderi considerabile, din cauza  gestionării defectuoase și a unei legislații care nu reglementează activitatea acestora în mod transparent, afirmă experții. În consecință, au fost acumulate datorii de miliarde de lei, a subliniat expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

„Întreprinderile de stat împreună cu societățile comerciale ale statului, noi avem datele de la începutul anului, dar mă tem că situația a mai degradat, au datorii de 15 miliarde de lei, care este datoria noastră, până la urmă. Cine a decis că întreprinderile au dreptul să împrumute 15 miliarde de lei? Noi în prezent avem întreprinderi care deja nu mai sunt ale noastre, pentru că datoria lor este mai mare decât toate activele pe care le dețin. Noi în felul acesta am pierdut întreprinderi. Nu trebuie să mai faci privatizare”, a declarat Veaceslav Ioniță.

Întreprinderile de stat sunt gestionate defectuos inclusiv din cauza faptului că cei mai mulți conducători sunt numiți pe criterii politice, a atenționat Veaceslav Ioniță.

„Se creează impresia că întreprinderile de stat există doar din două raționamente: ca oamenii din partide să aibă un loc de muncă și ca partidele să aibă bani pentru electorală. De parcă ar fi un merit al partidelor să primească ”diploma” de a gestiona una-două întreprinderi”, a constatat Veaceslav Ioniță.

Experții mai atrag atenția că mulți conducători ai întreprinderilor de stat ridică salarii de zeci de mii de lei, deși administrează companii datornice. 

„De exemplu, compania aeriană Air Moldova are 226 de milioane de lei pierderi nete, iar remunerația lunară a administratorului este de 23 de mii de lei. Sau dacă vorbim de Calea Ferată a Moldovei – peste 100 de milioane de lei pierderi în 2015 și 20 de mii de lei salariu lunar ridicat de administrator”, a precizat Ianina Spinei, expert la Transparency International.

De asemenea, legislația actuală nu oferă instrumente de prevenire a corupției în întreprinderile de stat, care nu sunt obligate să efectueze achiziții publice, nu organizează concursuri pentru funcțiile publice, iar rapoartele Curții de Conturi asupra activității acestora sunt neglijate de autorități, mai spun experții.

Întreprinderile de stat și cele ale autorităților locale gestionează în total un patrimoniu în valoare de 31 de miliarde de lei și au angajați aproximativ 20 la sută din populația activă a Republicii Moldova, mai arată datele studiului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:67 %
Vint:1,54 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău