Activitatea de freelancer ar putea fi introdusă în Codul muncii

  • 24 August 15:54
Activitatea de freelancer ar putea fi introdusă în Codul muncii

Activitatea de freelancer ar putea fi reglementată. Mai exact, se propune modificarea articolului 1001 (Program flexibil de muncă) din Codul Muncii prin introducerea unei modalități noi de muncă flexibilă.

Astfel, se propune ca retribuirea pentru munca prestată de salariat să fie direct proporțională cu timpul de muncă efectiv lucrat, iar achitarea impozitului pe venit și a contribuțiilor de asigurare socială și medicală să fie plafonată la suma salariului prevăzut de contractul individual de muncă respectiv, scrie Bizlaw.md.

Cu alte cuvinte, plata salariului către salariat se efectuează pe baza muncii efectiv prestate de acesta, iar achitarea impozitelor și a contribuțiilor se calculează reieșind din suma prevăzută de contractul individual de muncă. Se propune că dacă salariatul pe parcursul lunii a preluat mai multe comenzi, a fost implicat într-un număr mai mare de proiecte, acesta va fi plătit pentru toată muncă prestată. Per a contrario, dacă pe parcursul unei luni, salariatul nu a avut comenzi/nu a fost implicat într-un număr suficient de proiecte, pe lângă salariul achitat pentru munca efectiv prestată, acesta va avea și garanții salariale sub forma de impozite/contribuții, care nu vor depinde de salariul efectiv achitat.

Astfel, se propune instituirea unei balanțe între lucrul instabil al freelancer-ilor (curieri, traducători, designeri, etc.) și garanțiile sociale acordate acestora. Astfel, acest tip de salariați vor avea asigurări sociale prestabilite și garantate, fiind, în același timp, plătit în dependență de munca efectiv prestată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:98 %
Vint:2,57 m/s
Tue
4
Wed
2
Thu
1
Fri
1
Sat
0
Arhivă Radio Chișinău