Activiștii pentru drepturile omului cer ONU să interzică roboții care „pot ucide oameni”

  • 22 Octombrie 2019 19:07
Activiștii pentru drepturile omului cer ONU să interzică roboții care „pot ucide oameni”

Un grup de activiști politici și pentru drepturile omului a cerut Organizației Națiunilor Unite (ONU) interzicerea „roboților ucigași autonomi” care pot decide, în baza unui algoritm și a senzorilor de care dispun, „când pot ucide o persoană”, informează Sky News, preluat de Digi24.

Grupul a inițiat, în acest sens, o „campanie pentru interzicerea roboților ucigași”. Din acest grup face parte Jody Williams, laureată, în 1997, a premiului Nobel pentru Pace pentru o campanie care a dus, în cele din urmă, la semnarea unei convenții internaționale legată de interzicerea minelor antipersonal.

Williams, alături de alți membri ai inițiativei „pentru interzicerea roboților ucigași” a solicitat sprijinul comunității internaționale în vederea semnării unui tratat similar, care să reglementeze condițiile de operare a dronelor, vehiculele și navele autonome.

Un astfel de tratat, susțin activiștii, ar trebui să interzică acele sisteme de armament care pot lua, singure, decizia de a ucide un om, în condițiile în care inteligența artificială evoluează atât de repede încât e necesar ca acest domeniu să fie reglementat „de ugență”.

„O mașină nu are dileme morale. E doar o mașină”, a spus Williams. „Credem că s-a trecut o linie roșie aici, dacă permitem unei mașini să decidă, în baza unui algoritm, pe cine să țintească sau să atace. E o chestiune lipsită de etică și imorală”, a spus laureata premiului Nobel pentru pace. 

„Sperăm să obținem un larg spijin, astfel încât să putem pune suficientă presiune pe guverne și să putem iniția negocieri în vederea unui nou tratat internațional care să interzică astfel de sisteme de armament”, a declarat Mary Wareham, din partea organizației Human Rights Watch.

Sursa:Digi24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
5
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:6,2 m/s
Wed
5
Thu
6
Fri
4
Sat
4
Sun
6

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău