Activele oficiale de rezervă, în creștere

  • 05 Mai 2023 18:56
Activele oficiale de rezervă, în creștere

La sfârșitul lunii aprilie, activele oficiale de rezervă au constituit 4 852,82 milioane de dolari SUA. Cifra este în creștere cu 173,47 milioane de dolari în comparație cu 31 martie, când acestea au însumat 4 679,35 milioane de dolari, transmite IPN.

Banca Națională a Moldovei menționează că majorarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de înregistrarea creditelor în favoarea Ministerului Finanțelor, ECF (Extended Credit Facility) și EFF (Extended Fund Facility) tranșa V, debursate de Fondul Monetar Internațional în valoare de 95,92 milioane de dolari. Este vorba și despre intervențiile pe piața valutară internă sub formă de cumpărări de valută în mărime de 51 milioane de dolari.

Majorarea activelor s-a datorat aprecierii cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA (20,89 milioane de dolari), dar și veniturilor din gestionarea rezervelor valutare (15,14 milioane de dolari). În favoarea Ministerului Finanțelor s-a înregistrat suportul bugetar în sumă de 10,92 milioane de dolari debursat de Comisia Europeană în numele UE, care reprezintă cea de-a doua tranșă de grant din cadrul noului program de asistență macrofinanciară.

S-au înregistrat și alte tipuri de încasări în conturile de suport bugetar în mărime de 2,70 milioane de dolari. De asemenea, s-au înregistrat creditele și granturile în favoarea Ministerului Finanțelor pentru proiecte investiționale – 2,24 milioane de dolari. Intrările nete în conturile Oficiului de Gestionare a Programelor de Asistență Externă au constituit 1,70 milioane de dolari, iar alte întrări nete – 1,91 milioane de dolari.

Pe parcursul perioadei de raportare, diminuarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de plățile aferente serviciului datoriei publice externe a Republicii Moldova în mărime de 11,57 milioane de dolari. Ieșirile nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licențiate au constituit 11,33 milioane de dolari SUA.

Totodată, diminuarea a fost determinată de plățile Ministerului Finanțelor în valoare de 5,03 milioane de dolari. Este vorba și despre reevaluarea valorilor mobiliare menținute în portofoliul de investiții – 1,02 milioane de dolari SUA.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău