Activele oficiale de rezervă constituie peste trei miliarde de dolari

  • 07 Noiembrie 2019 14:34
 Activele oficiale de rezervă constituie peste trei miliarde de dolari

Activele oficiale de rezervă au constituit, la sfârșitul lunii octombrie, 3 014,03 milioane de dolari. Cifra este în creștere cu 72,03 milioane de dolari în comparație cu 30 septembrie 2019, transmite IPN cu referire la datele Băncii Naționale a Moldovei.

Majorarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de aprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul – 24,39 milioane de dolari. A fost determinată și de înregistrarea primei tranșe de împrumut în favoarea Ministerului Finanțelor debursată de Comisia Europeană, în numele UE, în cadrul programului de asistență macro-financiară – 22,05 milioane de dolari SUA. De asemenea, este vorba despre înregistrarea unor granturi pentru suport bugetar în favoarea Ministerului Finanțelor din partea Comisiei Europene, în numele UE – 15,94 milioane de dolari SUA.

Intervențiile nete de procurare de valută pe piața internă au determinat și ele creșterea activelor – 15,00 milioane de dolari SUA, precum și intrările nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licențiate – 5,02 milioane de dolari. Se mai menționează veniturile de la gestionarea rezervelor valutare – 4,05 milioane de dolari, dar și intrările nete în contul Directoratului Liniei de Credit – 3,70 milioane de dolari SUA. Creșterea activelor a fost determinată și de înregistrarea creditelor și a granturilor în favoarea Ministerului Finanțelor pentru proiecte investiționale – 3,20 milioane de dolari SUA, precum și de reevaluarea valorilor mobiliare menținute în portofoliul de investiții – 0,76 milioane de dolari.

Totodată, pe parcursul perioadei de raportare, diminuarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de plățile aferente serviciului datoriei publice externe a Republicii Moldova – 16,38 milioane de dolari, precum și de plățile Ministerului Finanțelor – 5,90 milioane de dolari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău