Activele oficiale de rezervă ale Republicii Moldova au crescut în luna martie

  • 07 Aprilie 11:20
Activele oficiale de rezervă ale Republicii Moldova au crescut în luna martie

După câteva luni de scădere, la sfârșitul lunii martie activele oficiale de rezervă au fost în creștere cu 4,68 milioane de dolari față de sfârșitul lunii februarie și au constituit 5 393,23 milioane de dolari, transmite IPN.

Banca Națională a Moldovei menționează că majorarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de veniturile din gestionarea rezervelor valutare în mărime de 18,04 milioane de dolari. Intrările nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licențiate au constituit 6,18 milioane de dolari. De asemenea, s-au înregistrat creditele în favoarea Ministerului Finanțelor pentru proiecte investiționale în valoare de 3,60 milioane de dolari.

Majorarea activelor a mai fost determinată de reevaluarea valorilor mobiliare menținute în portofoliul de investiții – 1,25 milioane de dolari. Intrările nete în conturile Oficiului de Gestionare a Programelor de Asistență Externă au constituit 0,76 milioane de dolari, iar alte intrări nete – 0,27 milioane de dolari.

Totodată, pe parcursul perioadei de raportare, diminuarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de plățile aferente serviciului datoriei publice externe a Republicii Moldova în mărime 15,92 milioane de dolari. Deprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA a constituit 6,0 milioane de dolari. De asemenea, plățile Ministerului Finanțelor au fost în mărime de 3,50 milioane de dolari SUA.

La sfârșit de februarie activele oficiale de rezervă au constituit 5 388,55 milioane de dolari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău