Activele oficiale de rezervă ale BNM, în creștere cu peste 40 milioane de dolari într-o lună

  • 07 Mai 2021 11:44
Activele oficiale de rezervă ale BNM, în creștere cu peste 40 milioane de dolari într-o lună

La sfârșitul lunii aprilie a anului curent, activele oficiale de rezervă au constituit 3 750,75 milioane de dolari. Cifra este în creștere cu 43,07 milioane de dolari în comparație cu 31 martie 2021, când acestea au însumat 3 707,68 milioane de dolari, transmite IPN.

Banca Națională a Moldovei menționează că majorarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de aprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA. Este vorba despre 36,25 milioane de dolari. Un alt factor este înregistrarea suportului bugetar debursat de instituțiile Băncii Mondiale în valoare de 26,46 milioane de dolari. La fel, se menționează și înregistrarea creditelor și a granturilor în favoarea Ministerului Finanțelor pentru proiecte investiționale în sumă de 17,75 milioane de dolari.

La majorarea activelor oficiale de rezervă au contribuit și intrările nete în contul Oficiului de Gestionare a Programelor de Asistență Externă în mărime de 2,37 milioane de dolari. De asemenea, printre factorii ce au determinat majorarea se numără veniturile din gestionarea rezervelor valutare în valoare de 0,54 milioane de dolari, dar și alte intrări nete – 3,77 milioane de dolari.

Totodată, pe parcursul perioadei de raportare, diminuarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de plățile aferente serviciului datoriei publice externe a Republicii Moldova, în mărime de 19,24 milioane de dolari. Este vorba și despre plățile nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licențiate (9,16 milioane de dolari), dar și intervențiile pe piața valutară internă sub formă de vânzări de valută (9,00 milioane de dolari). Printre factori sunt punctate și plățile Ministerului Finanțelor (6,58 milioane de dolari) și reevaluarea valorilor mobiliare menținute în portofoliul de investiții (0,09 milioane de dolari).

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Cer fragmentat
Umiditate:89 %
Vint:5,14 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău