Acțiunile Tiraspolului prin care șoferii din dreapta Nistrului sunt obligați să dețină RCA din regiunea transnistreană pot fi contestate

  • 06 Aprilie 14:45
Acțiunile Tiraspolului prin care șoferii din dreapta Nistrului sunt obligați să dețină RCA din regiunea transnistreană pot fi contestate

Acțiunile exponenților de la Tiraspol prin care obligă conducătorii de autoturisme de pe malul drept al Nistrului să dețină asigurare RCA procurată în regiunea transnistreană pot fi contestate la organele de drept împuternicite prin lege, precum Inspectoratul General al Poliției sau alte organe de aplicare a legii și justiției. Comentariul a fost oferit pentru IPN de către Biroul politici de integrare.

Potrivit Biroului, persoanele au dreptul să contexte amenzile le aplicate „reieșind din faptul că orice înscris emis de către reprezentanți neîmputerniciți prin lege și pe blanchete neaprobate prin cadrul normativ în vigoare sunt ilegale și sunt pasibile de forma de răspundere juridică corespunzătoare”.

Biroul politici de reintegrare mai precizează că în ultima perioadă se înregistrează mai multe cazuri de amendare a șoferilor moldoveni în stânga Nistrului. Este o reacție a Tiraspolului la faptul că autoritățile naționale competente obligă șoferii, inclusiv din regiunea transnistreană, să dețină asigurare RCA emisă de companii licențiate în modul stabilit de legislația națională în vigoare.

De la sfârșitul lunii iunie 2023, toate categoriile de autovehicule înmatriculate pe teritoriul Republicii Moldova, indiferent de înregistrarea acestora pe malul drept sau pe cel stâng al râului Nistru, trebuie să dețină polița de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto, eliberată de companii licențiate. În caz contrar, proprietarii mașinilor sunt sancționați cu amenzi cuprinse între 1 500 și 3 000 de lei și cu aplicarea a 3 puncte de penalizare.

Biroul de reintegrare mai declară că cerințele stabilite de legislația națională în vigoare nu sunt obiect al negocierilor cu Tiraspolul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău