Acțiunil comune de protejare a frontierei de stat de către IGPF și FRONTEX

  • 29 Martie 15:22
Acțiunil comune de protejare a frontierei de stat de către IGPF și FRONTEX

Patrulele comune formate din polițiștii de frontieră și ofițerii FRONTEX continuă să-și facă datoria de asigurare a securității la frontiera de stat. În prezent, în Republica Moldova se află 79 de ofițeri FRONTEX, ei fiind polițiști din diferite state precum: România, Germania, Franța, Ungaria, Suedia, Grecia.

Misiunea ofițerilor FRONTEX în Republica Moldova este de a sprijini polițiștii de frontieră în supravegherea și controlul frontierei de stat, contribuind la menținerea securității la frontiere.

În ceea ce privește modalitatea de desfășurare a serviciului, echipele mixte operează pe durate de până la 12 ore, aplicând metode specifice activităților de frontieră, cum ar fi observarea, ascultarea, patrularea pe jos sau cu mijloace mobile a liniei frontierei de stat sau a terenului adiacent, concentrându-se pe zonele identificate ca fiind cu risc sporit.

În conformitate cu înțelegerile bilaterale, ofițerii FRONTEX au dreptul de a utiliza bunuri precum arme și dispozitive de control al trecerii frontierei, inclusiv mijloace de transport, pe teritoriul Republicii Moldova.

Activitățile comune ale Poliției de Frontieră și Agenția FRONTEX se desfășoară conform legislației naționale și a standardelor internaționale. Aceste acțiuni au loc în cadrul operațiunii comune „Moldova 2024”, ca urmare a implementării prevederilor Acordului de statut între Republica Moldova și Uniunea Europeană privind activitățile operative desfășurate de Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (FRONTEX) în Republica Moldova. 

Din data de 24 ianuarie 2024, odată cu lansarea operațiunii „Moldova 2024”, la frontiera de stat au fost desfășurate 595 de patrulări în comun IGPF și FRONTEX.

De menționat că polițiștii de frontieră moldoveni, la rândul lor participă în misiuni de control al frontierei în statele comunității europene, având statut de observatori, atât în punctele de trecere, cât și la frontiera verde.

Din 2008, anul începutului cooperării dintre IGPF și FRONTEX, aproximativ 150 de polițiști de frontieră moldoveni au participat în operațiuni FRONTEX la nivel european, în state precum Finlanda, Estonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria, Grecia și altele.
 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,57 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău