Acțiunea celor două legi controversate, atacate la Curtea Constituțională, rămâne suspendată, chiar dacă au fost promulgate de președintele în exercițiu. Experți consideră că Igor Dodon s-a grăbit intenționat să le promulge
-
09 Decembrie 2020 14:17
Acțiunea celor două legi controversate, atacate la Curtea Constituțională, rămâne suspendată, chiar dacă au fost promulgate de președintele în exercițiu Igor Dodon. Experții mai consideră că Igor Dodon s-a grăbit intenționat să promulge cele două legi, chiar dacă știa că vor fi contestate. În același timp, președintele în exercițiu susține că opoziția folosește Curtea Constituțională ca instrument politic.
Curtea Constituțională a suspendat acțiunea legii privind unele amendamente legate de activitatea Serviciului de Informații și Securitate și transferarea acestuia sub control parlamentar, precum și a celei prin care este anulată decizia de a transmite terenul fostului stadion republican, aflat în paragină, Ambasadei Statelor Unite ale Americii pentru construcția unui nou sediu. Pe de altă parte, Președinția a anunțat că Igor Dodon a promulgat legile respective, iar una dintre ele a fost publicată ieri și în Monitorul Oficial. Igor Dodon a acuzat opoziția, ieri la o emisiune televizată, că ar utiliza Curtea Constituțională în interese politice.
Fostul judecător la Curtea Constituțională, Nicolae Osmochescu, susține însă că, deși cele două legi au fost promulgate, ele sunt inactive până când Curtea Constituțională își va pronunța decizia.
„Promulgarea acestor legi nu creează niciun efect juridic deoarece există hotărârea Curții Constituționale privind suspendarea lor. Ele sunt promulgate, dar nu intră în vigoare”, a declarat Nicolae Osmochescu.
Analistul politic Nicolae Negru denunță graba cu care Igor Dodon a promulgat cele două legi controversate, votate într-un context care trezește semne de întrebare. În opinia sa, acesta este un nou semn de disperare, după înfrângerea suferită la alegerile prezidențiale.
„Ceea ce face Igor Dodon sunt niște semne de agonie. Știind că opoziția s-a adersat la Curtea Constituțională, era normal să nu se grăbească. El însă este disperat și face aceste acțiuni ca să placă unei anumite categorii de alegători și Moscovei”
Amintim că cele două legi au fost votate în ambele lecturi, fără a fi dezbătute, la ședința din 3 decembrie a Parlamentului. Atunci opoziția a protestat și a contestat procedura de vot a tuturor proiectelor, inclusiv a legilor bugetului pentru anul viitor. Opoziția a anunțat că va ataca la Curtea Constituțională toate legile votate în acea zi, dacă nu se va reveni asupra votului, sau dacă vor fi aprobate în lectură finală.
Duminică a avut loc și un protest, în care manifestanții au cerut alegeri anticipate și au criticat mai multe inițiative votate de socialiști și deputații platformei numite „Pentru Moldova”, din care face parte și Partidul Șor. s