Acționari care dețineau pachete importante la două bănci, obligați să-și vândă cotele. Intervenție timpurie a BNM la una dintre instituții

  • 11 Ianuarie 2019 17:22
Acționari care dețineau pachete importante la două bănci, obligați să-și vândă cotele. Intervenție timpurie a BNM la una dintre instituții

Acționari ai băncilor „FinComBank” și „Energbank” au încălcat legislația și au fost lipsiți de exercitarea unor drepturi, anunță Banca Națională a Moldovei.

Comitetul executiv al BNM a aprobat, astăzi, 11 ianuarie, două decizii care se referă la mai mulți acționari de la „Banca de Finanțe și Comerț” („FinComBank”), care dețin o cotă în mărime de 36,15 la sută în capitalul băncii, precum și de la „Energbank”, care au în proprietate 52,77% din acțiuni. Cele două grupuri acționau concertat față de băncile respective, fără a notifica BNM, ceea ce reprezintă o încălcare a legislației. Astfel, Banca i-a lipsit pe acționari de mai multe drepturi și i-a obligat să-și vândă pachetele deținute. 

În cazul „Energbank”, „ținând cont de mărimea pachetului de acțiuni de peste 50%, în conformitate cu Legea privind redresarea și rezoluția băncilor, BNM a dispus în privința acestei bănci aplicarea măsurilor de intervenție timpurie”. „Echipa executivului și cea a consiliului băncii, care vor rămâne în funcție, vor fi completate de administratori temporari desemnați de BNM”, se precizează în comunicatul instituției. 

Atât „Banca de Finanțe și Comerț” cât și „Energbank” vor continua să activeze în regim normal și să presteze toate serviciile, inclusiv cele legate de operațiunile cu depozitele, de creditare și decontări. 

Măsuri similare de suspendare a drepturilor unor acționari au fost întreprinse anterior și la alte bănci licențiate din Republica Moldova, cum ar fi „Moldova-Agroindbank” și „Moldindconbank”.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău