Acordurile Italiei cu Libia asupra migrației, supuse examinării CEDO

  • 08 Mai 2018 15:49
Acordurile Italiei cu Libia asupra migrației, supuse examinării CEDO

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a fost sesizată să se pronunțe asupra strategiei Italiei, sprijinită de Uniunea Europeană (UE), de a susține paza de coastă a Libiei în vederea combaterii migrației pe Marea Mediterană dinspre Africa, afirmă marți un grup de avocați și activiști, informează dpa.

Datorită trainingului, echipamentului și finanțării din partea Italiei, libienii au interceptat un număr în creștere de migranți pe mare, ceea ce a contribuit la reducerea în ultimul an cu 80 la sută a numărului migranților care au debarcat în Italia. Însă, odată întorși în Libia, migranții se confruntă cu abuzuri și tortură.

Rețeaua Globală pentru Acțiune în Justiție și Asociația Italiană pentru Studii Juridice asupra Migrației au depus o plângere bazată pe incidentul din 6 noiembrie, când paza de coastă libiană a recuperat și repatriat zeci de migranți aflați în pericol pe mare.

Sea-Watch, o organizație germană non-guvernamentală care participă la operațiunile de recuperare a migranților în acea zonă, a declarat într-un comunicat în sprijinul apelului adresat CEDO că a fost împiedicată să intervină și astfel "cel puțin 20" dintre cei 130 de migranți implicați în acel incident au murit.

Supraviețuitorii, care au fost "trași înapoi" spre Libia "au suportat detenție în condiții inumane, bătăi, extorcare, înfometare și violuri". Doi dintre supraviețuitori au fost apoi "vânduți" și "torturați cu electroșocuri", se spune în comunicatul ONG-ului.

Plângerea - depusă în numele a 17 supraviețuitori, inclusiv un cuplu care și-a pierdut doi copii în incident - a fost prezentată la Roma pe fondul tensiunilor în creștere dintre autoritățile italiene și ONG-urile angajate în acțiuni de salvare pe mare.

O altă dispută legală a fost consemnată luni cu privire la cei 105 de migranți salvați de ONG-ul spaniol Proactiva Open Arms. Paza de coastă italiană a așteptat mai multe ore înainte de a permite transferul acestora pe o navă mai mare condusă de SOS Mediterana, un alt ONG care desfășoară acțiuni de salvare pe mare. 

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11
Cer acoperit de nori
Umiditate:81 %
Vint:6,2 m/s
Mon
11
Tue
11
Wed
13
Thu
15
Fri
17

Curs oficial BNM 31 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4009 -0.0000
USD 17.6277 -0.0000
RON 4.0060 -0.0000
UAH 0.6555 -0.0000
RUB 0.2486 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău