Acordul post-Brexit: Von der Leyen remarcă unele progrese, dar presiunea timpului crește

  • 20 Noiembrie 2020 16:15
Acordul post-Brexit: Von der Leyen remarcă unele progrese, dar presiunea timpului crește

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a constatat vineri progrese la ultimele negocieri dintre Bruxelles și Londra pentru un acord post-Brexit, dar încheierea acestuia necesită ''încă multă muncă'' și presiunea timpului crește, consemnează AFP și Reuters, preluat de Agerpres.

''După săptămâni dificile și progrese foarte lente, în ultimele zile am văzut progrese mai bune, mai multă mișcare asupra dosarelor importante. Este ceva bun'', a spus la o conferință de presă Ursula von der Leyen, menționând progrese în dosarul concurenței, unul din cele trei principale capitole divergente. Celelalte două sunt drepturile de pescuit pentru pescarii europeni în apele britanice și soluționarea diferendelor în cadrul viitorului acord.

''Nu există nicio îndoială că presiunea timpului este puternică (...) Trebuie să terminăm până la sfârșitul anului'', a indicat președinta Comisiei Europene.

Pe 31 decembrie se încheie perioada de tranziție post-Brexit în care Regatul Unit continuă să aplice regulile europene. În lipsa unui acord comercial care să le reglementeze relațiile după această dată, Bruxellesul și Londra riscă un nou șoc economic, în plus față de cel provocat de pandemie. De asemenea, viitorul acord are nevoie de ratificarea Parlamentului European și a celui britanic.

Discuțiile au fost încetinite joi de apariția unui caz de COVID-19 în echipa negociatorilor europeni, astfel că negociatorii șefi european și britanic, Michel Barnier și David Frost, au fost nevoiți să suspende tratativele față în față.

La Londra, un purtător de cuvânt al premierului Boris Johnson a declarat vineri că poziția de negociere a guvernului britanic nu s-a schimbat. ''Dorim un acord care să ne permită să luăm înapoi controlul asupra banilor noștri, legilor și frontierelor noastre'', a spus el.

Pe ansamblu, Bruxellesul dorește un acord extins care să cuprindă și norme ale UE privind concurența, mediul sau fiscalitatea, în timp ce Londra dorește doar un acord clasic de liber schimb. Dacă în final tratativele eșuează, relațiile comerciale dintre UE și Regatul Unit se vor desfășura doar pe baza regulilor Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).

Negocierile sunt îngreunate și de proiectul de lege britanic privind piața internă susținut de premierul Johnson pentru menținerea integrității pieței britanice, care repune în discuție anumite angajamente asumate de Regatul Unit în acordul privind retragerea din UE, în special dispozițiile privind evitarea revenirii la o frontieră fizică între Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord. Proiectul de lege a fost respins de Camera Lorzilor, dar Boris Johnson poate încerca din nou să obțină adoptarea lui.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Mon
6
Tue
5
Wed
5
Thu
4
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău