Acordul de gaze încheiat de Ungaria cu Rusia tensionează relațiile Kievului cu Budapesta: Ambasadorii, convocați de ambele părți

  • 28 Septembrie 2021 16:32
Acordul de gaze încheiat de Ungaria cu Rusia tensionează relațiile Kievului cu Budapesta: Ambasadorii, convocați de ambele părți

Ministerul ucrainean de Externe l-a convocat marți pe ambasadorul Ungariei la Kiev, Istvan Iidyarto, pentru a-și exprima nemulțumirea față de semnarea contractului de livrare a gazelor rusești pe termen lung de către Ungaria cu Rusia, care eludează tranzitul pe teritoriul ucrainean, relatează EFE, Unian și Interfax-Ukraina, citate de Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al diplomației ucrainene, Oleg Nikolenko, a declarat că este vorba de o măsura similară cu cea luată de Budapesta, care a convocat-o marți pe ambasadoarea Ucrainei în Ungaria, Liubov Nepop.

Ucraina dorește să transmită Budapestei 'poziția sa de principiu: transportul de gaze care evită teritoriul Ucrainei subminează securitatea ei națională și securitatea energetică a Europei și că noul acord al Ungariei cu Gazprom înseamnă o gravă lovitură pentru relațiile ucraineano-ungare', a menționat purtătorul de cuvânt al diplomației ucrainene.

Kievul va lua măsuri ferme pentru a-și apăra interesele naționale, așa cum a anunțat cu o zi înainte.

Ucraina a precizat luni că va cere Comisiei Europene (CE) să evalueze conformitatea noului acord privind livrările de gaze dintre Ungaria și Rusia cu legislația europeană în domeniul energetic.

În plus, Kievul a suspendat reuniunea Comisiei interguvernamentale mixte ucraineano-ungare pentru cooperare economică, preconizată pentru perioada 29-30 septembrie la Budapesta.

Kievul, care a fost 'neplăcut surprins și dezamăgit' de gestul Budapestei, consideră că pasul făcut de Ungaria 'nu corespunde principiilor Tratatului de bună vecinătate și cooperare semnat între Ucraina și Ungaria la 6 decembrie 1991'.

În afara de aceasta, partea ucraineană susține că noul acord gazier nu se justifică din punct de vedere economic, afirmând că 'este mult mai profitabil pentru Ungaria să primească gaze în tranzit prin sistemul extins de gazoducte al Ucrainei, care permite o aprovizionare neîntreruptă cu gaze și în termen cât mai scurt posibil către țările europene'.

Ungaria a semnat luni un acord cu Gazprom în urma căruia va primi anual 4.500 de milioane de metri cubi de gaze rusești, o cantitate mai mică decât cei 8.600 primiți în 2020, dar care reprezintă în continuare aproape jumătate din consumul acestei țări. În conformitate cu noul acord, gazele rusești vor ajunge în Ungaria pe două căi: 3.500 de milioane de metri cubi prin Serbia, iar restul prin Austria, evitându-se astfel teritoriul ucrainean.

Diplomația ucraineană constatase luni 'cu tristețe' că demersul Budapestei 'prejudiciază rezultatele pozitive și tendințele în relațiile dintre Ucraina și Ungaria'.

Relațiile dintre cele două țări s-au tensionat în 2017, după ce Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean) a adoptat o noua lege a educației care stabilește că limba principală de studiu în instituțiile de învățământ din Ucraina este limba de stat, adică ucraineana.

Peste 150.000 de maghiari locuiesc în regiunea ucraineană Transcarpatia.


Ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, care a efectuat o vizită la Kiev în iulie anul trecut, a respins criticile Ucrainei potrivit cărora acordul cu Gazprom este motivat politic și va afecta grav relațiile dintre cele două țări. El a acuzat la rândul său Kievul - care înregistrează pierderi prin neîncasarea taxelor de tranzit -, afirmând că securitatea energetică este o problemă de suveranitate națională, și nu o chestiune politică.

'Acesta este un pas neprietenos după tot ajutorul (aparate de respirație, echipament medical, îngrijirea soldaților, sărbători pentru copii, finanțare de investiții) pe care Ucraina l-a primit din partea noastră până acum', a scris Péter Szijjártó într-o postare pe contul său de Facebook marți, citat de Gordon.ua.

Șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, a declarat marți că tranzitarea gazelor rusești prin Ucraina a fost exclusă din acordul semnat de Ungaria cu Gazprom la cererea Rusiei, potrivit Unian.

'Nu negăm dreptul Ungariei de a încheia acorduri cu Gazprom, dar vedem clar că, din punct de vedere economic, Ungaria ar fi putut încheia un contract la fel de profitabil care să fi inclus tranzitul prin Ucraina', a afirmat Kuleba, lansând un apel la o temperare a emoțiilor de ambele părți și la găsirea unei soluții în situația creată, conform Interfax-Ukraina.

Moscova, la rândul sau, a subliniat că Ucraina 'nu are dreptul să intervină' în relațiile dintre Rusia și Ungaria, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de AFP.

Ucraina obține venituri semnificative din tranzitul de gaze rusești spre restul Europei și consideră drept o amenințare orice acord gazier care ocolește teritoriul său. Asta mai ales în contextul în care lunile viitoare ar urma să intre în funcțiune conducta de gaze Nord Stream-2, care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică. Acest gazoduct ar putea priva Ucraina, care se confruntă cu grave probleme economice, de cel puțin 1,5 miliarde de dolari pe an, potrivit AFP. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
21,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:7,16 m/s
Fri
22
Sat
23
Sun
23
Mon
22
Tue
20
Arhivă Radio Chișinău