Acord UE - Marea Britanie | Theresa May: Statutul Irlandei de Nord, garantat
-
08 Decembrie 2017 11:28
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunțat, vineri, că "au fost înregistrate progrese suficiente" privind negocierile de Brexit, astfel că discuțiile cu Marea Britanie pot avansa la următoarea fază, relatează site-ul BBC News.
"Aș dori să-i mulțumesc premierului (britanic) pentru hotărârea acesteia. Am înregistrat progresul de care aveam nevoie. Doamna May m-a asigurat că noul text are sprijinul guvernului britanic. Acordul este desigur un compromis, este rezultatul unor discuții lungi și intense. Fiecare parte a arătat adaptabilitate și dorință de compromis", a spus Juncker, în cadrul unei conferințe de presă comune la Bruxelles cu Theresa May, notează Mediafax.
Prin intermediul unui comunicat, "Comisia Europeană recomandă Consiliului European să concluzioneze că s-au înregistrat progrese suficiente în prima etapă a negocierilor privind Articolului 50 cu Marea Britanie".
La 15 decembrie, Consiliul European trebuie să decidă dacă într-adevăr au fost înregistrate progrese suficiente privind negocierile de Brexit, astfel încât discuțiile cu Marea Britanie să poată avansa la următoarea fază.
"Comisia este mulțumită că s-au realizat progrese suficiente în fiecare dintre cele trei domenii prioritare: drepturile cetățenilor, dialogul privind frontiera Irlanda/Irlanda de Nord și acordul financiar, așa cum a fost prevăzut în deciziile Consiliului European din 29 aprilie 2017. Negociatorul Comisiei a dat asigurări că alegerile de viață ale cetățenilor UE care trăiesc în Marea Britanie vor fi protejate. Drepturile cetățenilor europeni care trăiesc în Marea Britanie și ale cetățenilor Marii Britanii în UE27 vor rămâne aceleași după ce Marea Britanie va părăsi UE. Comisia s-a asigurat, de asemenea, că orice procedură administrativă va fi ieftină și simplă pentru cetățenii UE din Marea Britanie. În ceea ce privește acordul financiar, Marea Britanie a acceptat că angajamentele luate de către cele 28 de state membre vor fi onorate de UE28, inclusiv de Marea Britanie. În ceea ce privește granița dintre Irlanda și Irlanda de Nord, Marea Britanie recunoaște situația unică din Irlanda și și-a asumat angajamente semnificative pentru a evita o frontieră dură", se mai arată în comunicatul Comisiei Europene.
Premierul britanic Theresa May a anunțat, vineri, că Londra și Bruxellesul au convenit asupra garantării drepturilor cetățenilor din UE și din Marea Britanie, iar frontiera irlandeză nu va fi una dură, astfel că discuțiile pot avansa la relațiile comerciale post-Brexit, relatează The Guardian.
"Acordul de astăzi reprezintă o îmbunătățire semnificativă a textului de luni și le mulțumesc echipelor de negociere, conduse de David Davis și Michel Barnier, pentru eforturile depuse. Am ajuns la acest punct datorită unor compromisuri de ambele părți și cred că raportul comun asigură interesele Marii Britanii. Salut perspectiva de a avansa la următoarea fază, pentru a discuta despre comerț și securitate ... despre relațiile viitoare ambițioase care să fie în interesul tuturor. Am spus în repetate rânduri că vrem să construim un parteneriat profund și special cu UE, pe măsură ce implementăm decizia poporului britanic de a părăsi UE la sfârșitul lunii martie 2019. În acest fel, vom garanta claritate și certitudine pentru companiile din UE și Marea Britanie și pentru toate sistemele noastre cruciale. Milioane de locuri de muncă depind relațiile comerciale viitoare pe care le vom stabili și sunt optimistă în vederea discuțiilor ulterioare", a spus May, în cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Premierul britanic a subliniat că țara sa a îndeplinit toate condițiile de bază impuse de Bruxelles, așteptând acum aprobarea din partea Consiliului European, la summitul din 14-15 decembrie, pentru avansarea discuțiilor la faza a doua.
"Acordul pe care l-am încheiat va garanta drepturile a peste trei milioane de cetățeni europeni care locuiesc în Marea Britanie și a aproximativ un milion de cetățeni britanici care trăiesc în UE. Drepturile cetățenilor europeni care locuiesc în Marea Britanie vor fi prevăzute în legislația britanică și vor fi puse în aplicare de instanțe britanice. Cetățenii vor putea să trăiască la fel ca înainte de Brexit. Am spus foarte clar la Florența că suntem o țară care își onorează obligațiile. În urma unor discuții dificile, am ajuns acum la un acord care este corect pentru contribuabilul britanic; asta înseamnă că vom putea să investim mai mult în prioritățile din țară, precum școlile, locuințele și sistemul național de sănătate. În Irlanda de Nord, vom garanta că nu va exista o frontieră dură și vom respecta Acordul de la Belfast. În acest mod, vom continua să conservăm integritatea constituțională și economică a Marii Britanii. Pentru a sublinia importanța acestor principii, le voi prezenta astăzi abordarea noastră cetățenilor din Irlanda de Nord", a mai anunțat Theresa May.
Guvernul irlandez este mulțumit de prevederile acordului UE-Marea Britanie privind frontiera
Vicepremierul și ministrul de Externe al Irlandei, Simon Coveney, a declarat vineri că guvernul său este mulțumit de asigurările pe care le-a obținut cu privire la evitarea unei frontiere dure între Irlanda și Irlanda de Nord, după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, relatează Reuters.
"Avem un deznodământ bun, a fost o negociere dificilă, sper că ambele părți sunt mulțumite cu ce au obținut. Noi am obținut astăzi ceva important - avem o garanție fermă că, în niciun caz, nu vom vedea reapariția unei frontiere dure. Nu există niciun scenariu care să ducă la noi puncte de control la frontieră. Irlanda susține trecerea negocierilor de Brexit către faza a doua, acum că am primit asigurări pentru toți cei aflați pe insula Irlandei. Acordul protejează pe deplin procesul de pace și economia Irlandei. Înțelegerea stabilește niște termeni în ceea ce privește condițiile care trebuie îndeplinite, deci este evident că Irlanda are un interes enorm în negocierile din faza a doua. Înseamnă că orice acord încheiat trebuie să fie mai bun decât poziția inițială, altfel nu vom fi de acord", a spus Coveney.
Potrivit textului convenit vineri de Comisia Europeană și de guvernul Theresa May, va exista o aliniere deplină între Irlanda de Nord și UE privind normele care "sprijină cooperarea nord-sud".
"Marea Britanie își menține angajamentul de a proteja cooperarea nord-sud și garanția sa de a evita o frontieră dură. Orice acorduri ulterioare trebuie să fie compatibile cu aceste cerințe generale. Intenția Marii Britanii este de a atinge aceste obiective prin relația generală UE-Marea Britanie. În cazul în care acest lucru nu este posibil, Marea Britanie va propune soluții specifice pentru a aborda circumstanțele unice ale insulei Irlanda. În absența unor soluții convenite, Marea Britanie va menține pe deplin alinierea la acele reguli ale Pieței Interne și ale Uniunii Vamale, care vor sprijini cooperarea nord-sud, economia insulei și protejarea Acordului din 1998 (de la Belfast)", se arată în documentul comun publicat de Bruxelles.